Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Van Kasteren uniká Van den Brinkovi, Kolocová v nejlepší desítce

Van Kasteren uniká Van den Brinkovi, Kolocová v nejlepší desítce

Rallye Dakar - 12. etapa

Janus van Kasteren využil v kamionech technických problémů Martina van den Brinka a výrazně se přiblížil k letošnímu vítězství. Sébastien Loeb se díky dalšímu etapovému triumfu dostal na druhé místo v autech a Aliyyah Kolocová se blýskla desátým časem v lehkých prototypech. Tak dopadla 12. etapa letošního ročníku Rallye Dakar. Ta byla druhou částí maratonské etapy. Jezdce zavedla z pouště Rub al-Chálí zpět do Šajby. Na závodníky čekalo 185 měřených kilometrů.

Situace v kategorii kamionů se po čtvrteční etapě zdramatizovala. Vedoucí muž průběžného pořadí Janus van Kasteren totiž ztratil čas poté, co se převrátil na jedné z dun a do pátku tak vstupoval jen s tenkým vedením 1 minuty a 12 sekund před svým týmovým kolegou ze stáje De Rooy Martinem van den Brinkem. Po pátku už ale může být opět o něco klidnější.

Tentokrát se totiž situace otočila. Zatímco Van Kasteren si v čase 2 hodiny, 30 minut a 38 sekund dojel už pro třetí letošní etapový triumf, jeho úhlavní rival se ocitl v úzkých. Po řadě potíží totiž skončil Martin van den Brink na třetí příčce a za Van Kasterenem zaostal o 31 minut a 51 sekund. Druhý skončil Martinův syn Mitchel van den Brink, kterého na cestě za stříbrným výsledkem nezastavilo ani jedno uvíznutí v dunách.

"Převodovka neřadila vyšší než čtvrtý rychlostní stupeň. Když jsem navíc zařadil neutrál, stále zůstávala zařazená rychlost. Nemohli jsme proto jet více než 90 kilometrů za hodinu. Několikrát jsme museli restartovat motor, protože padal do bezpečnostního módu. Navíc jsme měnili pneumatiku. Je to špatné, ztratili jsme čas," mrzelo Martina van den Brinka v cíli.

Martinu van den Brinkovi dakarské vítězství uniká. Foto: Team de Rooy



Z českých jezdců se v pátek vešel do nejlepší desítky pouze Martin Macík. Jezdec stáje MM Technology skončil na čtvrté pozici. I jeho ale zlobila technika.

"Po cestě jsme řešili elektroniku, měli jsme problém s čidlem a museli jsme několikrát zastavit, čímž jsme ztratili čas. Ale to se v takových extrémech stane," vysvětloval palubní mechanik David Švanda.

Z jezdců, kteří startují s technikou vyrobenou v dílnách MM Technology, skončili mezi nejlepšími deseti rovněž šestý Claudio Bellina a sedmý Richard de Groot. Devátý čas zajel Adwin Hoondert z nizozemského týmu Riwald, který používá hybridní Renaulty od severočeské stáje MKR Technology.

"Den blbec" zažili v pátek u Buggyry. Všichni tři jezdci stáje se totiž v dunách převrátili. Něco takového potkalo jak Jaroslava Valtra, tak i Roberta Kasáka a Martina Šoltyse. Poslední jmenovaný šel na bok dokonce hned ve dvou případech. Při potížích si týmoví kolegové vzájemně vypomohli.

"Jsem na sebe naštvaný. Podělal jsem to dneska dvakrát. Za šest let jsem neudělal tolik chyb jako v této etapě," byl k sobě Šoltys v cíli sebekritický.

Martin Šoltys rozhodně s pátkem spokojen nebyl. Foto: Buggyra Racing



Zatímco Jaroslav Valtr nakonec obsadil 13. místo, Martin Šoltys byl patnáctý a Robert Kasák šestnáctý. O něco více než Buggyře se vedlo ostravskému týmu Fesh Fesh. Vajdotas Paskevičius byl klasifikován jako jedenáctý a Tomáš Vrátný obsadil 12. pozici. Rychlá asistence Tomáš Tomeček skončila na 18. příčce.

Do akce se vůbec nevydal Pascal de Baar. Jezdci stáje Riwald v tom zabránily potíže s těsněním hlavy kompresoru.

"Ráno jsme šli do kolen. Pascal, který v posledních dvou etapách nechyběl na pódiu, zjistil přetlak v chladicím systému. To obvykle ukazuje na netěsnost hlavy, což by v daných podmínkách, kdy posádky byly v maratonské části a nemohly využít pomoci mechaniků a asistence, znamenalo konec v závodu. Díky dobré analýze kluci zjistili, že na vině bylo těsnění hlavy kompresoru, které potřebovalo vyměnit. Díky tomu ale posádka pozdě přijela na start a do dnešní etapy nemohla odstartovat," mrzelo konstruktéra Maria Kresse.

Celkové vedení Januse van Kasterena před Martinem van den Brinkem činí po pátku už 33 minut a 3 sekundy. Martin Macík zůstává třetí a jelikož už má na čtvrtého Mitchela van den Brinka k dobru více než dvě hodiny, jsou jeho vyhlídky na zisk pódiového umístění velmi slibné. Jaroslav Valtr se propadl po potížích na pátou příčku. Martin Šoltys je šestý, Richard de Groot osmý, Tomáš Vrátný devátý, Adwin Hoondert dvanáctý, Claudio Bellina třináctý, Robert Kasák patnáctý, Pascal de Baar šestnáctý, Vajdotas Paskevičius sedmnáctý a Tomáš Tomeček dvacátý čtvrtý.

 

Loeb už je druhý, Prokop si zazávodil s Przygonskim



Sébastien Loeb nepolevuje. Jezdec stáje Bahrain Raid Xtreme totiž letos vyhrál už šestou etapu, z toho pátou v řadě. Druhý Mattias Ekström na něj ztratil 3 minuty a 19 sekund. Celkový lídr Násir al-Attíja obsadil třetí místo a zaostal o 3 minuty a 31 sekund. Jeho suverénní vedení ale něco takového vůbec neohrožuje.

Vítězné tažení dostalo Sébastiena Loeba až na druhé místo. Foto: Bahrain Raid Xtreme


"Je to dobré. Máme za sebou dvoudenní maratonskou etapu. Jen jsme potřebovali, aby auto zůstalo celé. Pokud dojedeme každý den mezi nejlepšími pěti, bude to dobré, protože máme dobrý náskok. S dneškem jsem celkem spokojený. Zkrátka musíme takto pokračovat a bude to dobré,"
nepanikaří jezdec Toyoty.

Lucas Moraes, který před etapou figuroval na celkové druhé příčce, v pátek obsadil 10. místo. Brazilec ztratil na Loeba 11 minut a 38 sekund.

Jedním z jezdců, kteří Moraese porazili, byl také Martin Prokop. Jihlavský rodák zažil povedenou etapu. Se ztrátou 9 minut a 58 sekund na Loeba totiž obsadil sedmou pozici. Na cestě za tímto výsledkem se velmi dobře bavil.

"Jeli jsme v protisměru (oproti čtvrtku - pozn. red.), takže to bylo malinko těžší. Výjezdy byly vypečené a daly nám zabrat. Hned po startu jsme jeden nedali a bylo jasné, že to bude složitý den. Jel jsem asi moc opatrně. Bylo to sice v pohodě, ale Kuba Przygonski nás chytil a předjel. My jsme se ale nevzdali a kousek před cílem jsme ho předjeli. Ještě dvacet kilometrů před cílem jsme se honili a jeli vedle sebe. Do cíle jsme nakonec dojeli před ním. Byl to super souboj, je vidět, že v dunách ještě něco ukázat umíme a můžeme. Musíme ale makat kousek po kousku, abychom to dotáhli do cíle," řekl Prokop po dojezdu.

Francouzského jezdce Antoina Gallanda, kterého naviguje český spolujezdec David Křípal, limitovaly potíže s řazením. Nakonec z toho byla pro dvojici až 108. příčka.

Al-Attíja stále vede o 1 hodinu, 27 minut a 10 sekund. Sébastien Loeb už se posunul na druhé místo před Lucase Moraese. Brazilec na legendu WRC nyní ztrácí 121 sekund. Martin Prokop zůstává šestý a Antoine Galland je šedesátý.
Martin Prokop si v pátek zabojoval s Jakubem Przygonskim. Foto: Benzina Orlen Team


V lehkých prototypech byl nejrychlejší Mitchell Guthire před Ignaciem Casalem a Guillaumem de Meviusem. Austin Jones sice skončil pátý, celkově ale stále vede s pohodlným náskokem.

V dobrém světle se ukázala Aliyyah Kolocová. Ta zajela desátý čas a opět byla lepší než její zkušenější parťák Josef Macháček. Ten skončil na 23. pozici.

Dakarskému matadorovi se v pátek nevyhnuly potíže, a to zejména na začátku dne: "Etapa nám začala tím, že kontrolovali nehořlavé prádlo a já jsem si vzal starý ponožky. Tak jsem se musel pro ty správné vracet. Tím to začalo. Po startu nám šel motor na dva válce. Z první duny jsme se museli vrátit, zastavit a rozdělat auto. Opravili jsme jednu cívku a vydali se na jízdu. Asi po dvou kilometrech jsme si ještě skočili hodně tvrdě na předek. Tím jsme si naštěstí dnešní problémy vybrali," popisoval Macháček.

Celkově vede Austin Jones s náskokem 1 hodiny, 4 minut a 37 sekund před Sethem Quinterem. Třetí pozice patří Guillaumu de Meviusovi. Josef Macháček je jedenáctý a Aliyyah Kolocová třicátá druhá.
Aliyyah Kolocová se v pátek vešla do nejlepší desítky. Foto: Buggyra Racing


V side-by-side v pátek kraloval Michal Goczal před Rokasem Baciuškou a Markem Goczalem. Celkově vede Baciuška o 7 minut a 43 sekund před Erykem Goczalem. Marek Goczal se nachází na třetím místě.


Price přeskočil Howese



Ve velmi vyrovnané kategorii motocyklů se situace mění každým dnem a ani v pátek tomu nebylo jinak. Pro etapový triumf si dojel José Ignacio Cornejo. Druhý Daniel Sanders ztratil na továrního jezdce Hondy 49 sekund a třetí Toby Price zaostal o 1 minutu a 58 sekund.

Price sice etapu nevyhrál, i přesto ale mohl být po pátku nejspokojenější ze všech. Skyler Howes totiž na něj ztratil 56 sekund a umístil se na šesté pozici. To znamená, že Price továrního jezdce Husqvarny přeskočil v čele průběžného pořadí a ujal se vedení.

Martin Michek obsadil 17. příčku: "Opět to byly velké a měkké duny, jelo se v nich rychle a těžce. Máme za sebou dvanáct etap, což je takový malý Dakar. Normálně by bylo všechno hotovo, nicméně před námi jsou ještě dvě etapy. Musíme to dotáhnout fyzicky a motorka technicky," okomentoval svůj výkon.

David Pabiška skončil na 41. pozici. Jan Brabec byl klasifikován jako 44. a Petr Vlček, který startuje pod americkou vlajkou, bral 71. místo.

Toby Price je sice novým celkovým lídrem a sahá po svém třetím dakarském prvenství, stále si ale nemůže být ničím jistý. Skyler Howes na něj totiž ztrácí pouhých 28 sekund. Třetí Kevin Benavides za Pricem zaostává o 2 minuty a 40 sekund. Maritn Michek drží nadále 13. pozici, Jan Brabec je třicátý čtvrtý, David Pabiška třicátý devátý a Petr Vlček šedesátý první.

Martin Michek míří za celkovým 13. místem. Foto: Orion - Moto Racing Group


Čtyřkolky patřily i v pátek Marcelu Medeirosovi. Druhý skončil Giovanni Enrico a třetí Francisco Moreno.

Na umístění v nejlepší trojici mohli dlouho pomýšlet Slováci. Juraj Varga totiž původně obsadil druhé místo. Pak ale dostal patnáctiminutový trest, který ho srazil na čtvrtou příčku. Lídr průběžného pořadí Alexandre Giroud nezažil nejsnadnější etapu. I on totiž vyfasoval patnáctiminutovou penalizaci. Kvůli ní ztratil 41 minut a 39 sekund na Medeirose a skončil sedmý.

Technika pozlobila jezdce českého týmu Story Racing Laisvydase Kanciuse. Litevec zastavoval kvůli potížím se spojkou a byl klasifikován jako devátý.

Alexandre Giroud má i nadále slušně nakročeno k zisku druhého dakarského vítězství za sebou. Před Franciscem Morenem stále vede o 44 minut. Třetí je Pablo Copetti. Laisvydasi Kanciusovi patří sedmé místo.

Soutěž Dakar Classic přinesla už třetí letošní etapové vítězství Urbanu Alfonsu Gherardu Clericimu. Ondřej Klymčiw skončil osmnáctý, Ondřej Martinec dvacátý devátý, Olga Roučková čtyřicátá třetí, Radovan Kazarka čtyřicátý devátý a Radek Vávra padesátý sedmý.

Celkové vedení drží nadále Juan Morera. Radovan Kazarka je třicátý osmý, Ondřej Martinec čtyřicátý, Olga Roučková padesátá první, Ondřej Klymčiw padesátý šestý a Radek Vávra šedesátý.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Team de Rooy