Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Kde sledovat letošní ročník IndyCar Series

Kde sledovat letošní ročník IndyCar Series

Stream nabídne v Česku a na Slovensku přímo IndyCar

Až do pátku museli fanoušci IndyCar v Česku a na Slovensku čekat, jak se vyvine situace s vysílacími právy na závody americké série na našem území. Poslední dva týdny totiž nad tím, kdo závody bude přenášet, panovala velká nejistota. Pojďme si nejprve celou situaci shrnout.

IndyCar 14. února zveřejnila aktualizovaný seznam televizních stanic a streamovacích služeb, které budou v letošní sezoně závody přenášet. Na seznamu byla také stanice S Sport, která měla závody přenášet v České republice, na Slovensku a v Turecku. Ze seznamu také bylo patrné, že závody již nebude přenášet streamovací služba DAZN, která vysílala poslední dvě sezony.

Web Formule.cz kontaktoval jednak příslušnou tureckou mediální skupinu Saran Media Group, a pak také přímo zástupce IndyCar. Podařilo se spojit se s Heather Whiteovou, která má pro IndyCar prodej práv mimo území USA na starosti. Ta uvedla, že Saran Media Group má opravdu pro Česko a Slovensko práva pro vysílání závodů v televizi i skrze streamovací službu. Nejenže stanice S Sport ani v jedné zemi není dostupná, to samé platí i o streamovací službě S Sport+, kterou zmíněná skupina provozuje. Nejenom že je pouze v turečtině, ale z území Česka nejde aplikace kvůli geoblokaci stáhnout. Whiteová také slíbila, že vyzve tureckou stranu, aby svoje plány upřesnila.

Protože dny ubývaly a nic se nedělo, kontaktovali jsme tento týden Heather Whiteovou znovu i s připomínkou, že tato situace je pro fanoušky v Česku a na Slovensku velmi nekomfortní, protože kdyby Saran Media Group práva nezískala, patřily by obě země do kategorie států, kde je dostupná služba IndyCar Live. Ta umožňuje fanouškům v zemích, kde nikdo závody nepřenáší, IndyCar sledovat. Whiteová odpověděla, že situaci intenzivně řeší, ale že tak či onak bude možné přenosy o víkendu v Česku a na Slovensku sledovat.

V pátek pak přišla dobrá zpráva: „NTT IndyCar Series a INDY NXT by Firestone (juniorská série dříve známá jako Indy Lights – pozn. red.) budou plně dostupné, a to včetně tréninků, kvalifikací a mistrovských závodů, na www.indycarlive.com,“ napsala Whiteová.

Jak závody sledovat a kolik to stojí

Přenos závodů tak obstará IndyCar prostřednictvím švédské platformy Staylive. Tam jsou dostupné všechny tréninky, kvalifikace i závody samotné NTT IndyCar Series a juniorské série INDY NXT.

Všechny tréninky, kvalifikace a také závody INDY NXT jsou k dispozici zdarma, stačí se zaregistrovat. Za přenos závodů IndyCar se platí, cena je ale vcelku příznivá. Samotný jeden závod stojí 3 dolary (66 korun), měsíční předplatné 5 dolarů (110 korun), a roční předplatné 30 dolarů (665 korun).

Kromě samotného televizního přenosu závodu (bez reklam) si předplatitelé mohou vybrat i z řady on-board kamer. Pro úvodní závod v St. Petersburgu jich je 14, konkrétně jde o záběry z vozů těchto jezdců: Alexandera Rossiho, Calluma Ilotta, Christiana Lundgaarda, Coltona Herty, Conora Dalyho, Felixe Rosenqvista, Grahama Rahala, Josefa Newgardena, Kylea Kirkwooda, Pata O´Warda, Romaina Grosjeana, Scott McLaughlin, Simona Pagenauda a Willa Powera.

Fanoušci na sociálních sítích se zajímali také o to, jestli je možné závody sledovat pouze živě, či budou dostupné i záznamy. I na to Heather Whiteová ještě v pátek večer reagovala.

Všechno bude možné sledovat živě i ze záznamu. Na domácí stránce IndyCar Live sjeďte dolu k záložce „Latest Videos“ (Nejnovější videa) a záznam se tam objeví krátce po skončení přenosu. Po závodním víkendu se objeví nová sekce „Catch-Up“ a tam budou všechny záznamy ke zhlédnutí na vyžádání,“ napsala s tím, že si to již vyzkoušela u skončeného 1. tréninku INDY NXT a že vše funguje. Přenos se dá i různě vracet zpět a následně přepínat opět do živého vysílání.

Nevýhodou například oproti předchozím dvěma sezonám se streamovací službou DAZN je absence aplikace pro chytré televizory a dokonce i pro mobilní telefony (vyzkoušeli jsme ale, že velmi dobře funguje v prohlížeči). Naopak výhodou pro některé může být to, že kromě Česka a Slovenska je služba dostupná i v dalších vybraných zemích, kde závody nikdo nepřenáší. Vychutnat si je tak budete moci i například na dovolené v Řecku či Bulharsku - viz tento seznam.

Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment