Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes vzdal boj o titul

Mercedes vzdal boj o titul

Pokusí se vůbec někdo porazit Red Bull?

Tým Mercedes ústy svého šéfa přiznává, že hned na začátku sezony vzdává boj o titul, protože časová ztráta na Red Bull byla v obou úvodních závodech sezony příliš velká. Tým se pravděpodobně soustředí na změnu konceptu vozu na podobnější Red Bull.

Máme za sebou pouze dva závody, ale bylo by realistické mluvit o boji o titul, když tak moc zaostáváme?“, položil řečnickou otázku Toto Wolff a hned i odpověděl. „Ne, nebylo. Ale budeme nadále pracovat naplno. Loni jsme dokázali dohnat velkou část ze ztráty, kterou jsme měli na začátku roku kvůli porpoisingu. Dokonce jsme vyhráli závod, z toho bychom si měli brát inspiraci.

Za Red Bullem, byť s velkým časovým odstupem, se najednou ocitl Aston Martin, který musel v zimě odvést výbornou práci, ale takový skok jistě ani sám nečekal a o poražení Red Bullu nemluví. Velkým vítězstvím pro něj bude i to, pokud se udrží před Alpinem a McLarenem, tedy týmy, které nedokázali postoupit z druhé ligy.

S naší rychlostí nemůžeme být spokojeni,“ řekl Esteban Ocon z Alpinu. „Některé týmy v zimě masivně zlepšily své vozy. Ale aspoň vidíme, že to jde.

Tak se zdá, že Aston identifikoval správný koncept vozu, učinil správné kroky správným směrem,“ říká šéf týmu McLaren, Andrea Stella. „Potřebujeme udělat to samé.

Zůstává tedy pouze Ferrari, kde šéf týmu, Frédéric Vasseur, přiznává, že i tento tým evidentně musel někde udělat chybu, ale alespoň zatím odmítá myšlenku začít co nejdříve vyvíjet vůz pro sezonu 2024 s čistým listem papíru na rýsovacím prkně a fotografií RB19 na nástěnce. Jezdci v červených kombinézách však cítí bezmoc, když jsou v závodech méně konkurenceschopní než v kvalifikacích a za kvalifikaci se žádné body neudělují.

Nerad slyším stížnosti, že je jeden tým příliš silný. Když je některý z týmů dominantní, tak jen proto, že odvedl nejlepší práci, takže si to zaslouží,“ řekl Carlos Sainz. „Pokud bychom to byli my, hodně nerad bych slyšel, že si lidé stěžují na to, jak jsme silní. Já teď s výsledky nic moc neudělám, v tomto sportu závisí rychlost více na voze než na jezdci, přestože nepopírám, že Red Bull má výborné jezdce. Ale způsob, jakým se Max (v Džiddě) dostal z 15. místa (na druhé), je důkazem toho, že Red Bull je teď v jiné lize.

Pokud se Ferrari rychle nevzpamatuje, budou o titul bojovat pouze jezdci Red Bullu. Foto: Red Bull

Jediný, kdo nesmí připustit, že Red Bull je v dominantním postavení a titul určitě i letos připadne jednomu z jeho závodníků, je Red Bull.

Jsme teprve na začátku sezony a v kalendáři je jich 23. Jo je spousta různorodých okruhů,“ řekl Christian Horner. „Sada technických pravidel je ještě mladá, jsme teprve na začátku druhého roku. Očekávám, že na konci roku si budou vozy mnohem blíže, než jsou teď. Do té doby si musíme nakřečkovat.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes