Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Wolff měl Verstappena téměř na háčku

Wolff měl Verstappena téměř na háčku

Marko po Maxovi skočil hned.

Pamatujete si na zprávy, že jak Toto Wolff, tak Helmut Marko mluví s Josem Verstappenem o budoucnosti jeho syna ve F1, ačkoli mu ještě není ani 17 a teprve začal závodit ve F3? Bývalý závodník to zahrál výborně, jeho Max se ještě v tom roce zúčastnil pátečního tréninku ve voze juniorského týmu Toro Rosso a za stejný tým od následujícího roku závodil. Zbytek si bude historie F1 pamatovat jako rychlou cestu Maxe Verstappena nejprve za vítězstvími a poté i za mistrovskými tituly. Co všechno by bylo jinak, kdyby Verstappena získal tehdy dominantní tým Mercedes?

Mluvil jsem s Josem a Huubem Rothengatterem (manažer, pozn. red.). Byli v mé kanceláři v Brackley, když končil s motokárami a chystal se do F3,“ vzpomíná šéf týmu Mercedes.

Podruhé jsme diskutovali, když mě Max a Jos navštívili v mém domě ve Vídni. Celé hodiny jsme mluvili o jeho budoucnosti. Zda lituji, že jsem Maxe nepodchytil pro nás? Samozřejmě. Ale tehdy to ani nebylo v mých silách. Měli jsme dva jezdce, se kterými byla extrémní spokojenost. Měli jsme Nica (Rosberga) a Lewise (Hamiltona). Když Nico skončil, měli jsme Valtteriho a Max v té době už ani nebyl k mání. A Max s Lewisem v jednom týmu, to by beztak nejspíše nefungovalo.

Nevím, kde měl Toto oči. Když jsem ho já viděl na Norisringu, hned jsem věděl, že je výjimečný,“ chválí se šéf motorsportu Red Bullu, Helmut Marko.

Má plnou kontrolu nad vozem a přirozenou rychlost,“ pochválil Verstappena vrchní technický ředitel Red Bullu, Adrian Newey. „Když přišel, tak udělal i pár chyb, ale teď má čistý styl, jezdí na hraně možného, ale zároveň rozvážně. A má skvělý cit pro pneumatiky, což je v dnešní době často rozhodující.

Verstappen mohl v roce 2017 sedět v Mercedesu místo Bottase. Foto: Red Bull

Zdroj: Sky, ESPN, Algemeen Dagblad, úvodní foto: Red Bull