Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Alonso by beztak nevyhrál

Alonso by beztak nevyhrál

Španěl ukočíroval emoce, podpořil tým.

Fernando Alonso byl v neděli v Monaku jediným pronásledovatelem Maxe Verstappena a než začalo pršet, nebyl ve špatné pozici. Jezdil na tvrdých pneumatikách, zatímco Verstappen se snažil udržet při životě středně tvrdé. Pokud by Nizozemec na měkčí směsi nevydržel až do chvíle vhodné k přezutí na pneumatiky do přechodných podmínek, musel by absolvovat dvě výměny pneumatik a Alonsovi by stačila jedna. Avšak dopadlo to přesně naopak. Verstappen vydržel na trati dostatečně dlouho, Alonso z nějakého důvodu zajel pro nové slicky v době, kdy na trať už dopadaly první kapky. Z pohledu fanouška nevysvětlitelná chyba. Jaký je pohled týmu Aston Martin?

Musíme se dívat na kompletní obraz,“ řekl šéf týmu, Mike Krack. „Když nevíte, jak se bude vyvíjet počasí, snažíte se zůstat na trati co nejdéle. A očekávali jsme mnohem méně vody. Měla to být krátká přeháňka. Navíc voda měla být rychle pryč, jelikož asfalt byl rozpálený. Dobře, i tak by dávalo smysl zůstat na trati a počkat, jak to bude doopravdy. Jenže pneumatiky už byly v dost špatném stavu. Když začala teplota asfaltu klesat, zariskovali jsme. Pustil se silný déšť a museli jsme přezouvat podruhé.

Krack fanoušky zkouší utěšit tím, že Alonso beztak získal druhé místo a naděje na vítězství prakticky nebyla ani v případě přezutí správných pneumatik ve správném kole, jelikož Red Bull by Alonsa určitě pokryl stejnou strategií.

Kdybychom mu hned dali přechodné, Red Bull by hned po nás udělal totéž s Maxem, který měl vybudovaný náskok, takže by do cíle dojeli ve stejném pořadí. Nic by se tím nezměnilo. Red Bull byl pro nás opět příliš rychlý.

Alonso se snaží svůj nový tým maximálně podporovat a vyhnul se jakékoli kritice.

V kole, když jsme udělali zastávku, byla celá trať suchá, pouze s výjimkou sedmé a osmé zatáčky. Kdo by obul přechodné pneumatiky, když byla trať na 99 procent suchá? Absolvoval jsem normální výměnu pneumatik, v předpovědi byla rychlá přeháňka s malým množstvím vody. Měl jsem vybudovaný velký náskok, takže nevadilo udělat dvě zastávky. Nejspíše to tak bylo i bezpečnější,“ obhajoval Alonso svůj tým.

Čekání na 33. vítězství pokračuje. Foto: Aston Martin

Lance Stroll měl opět víkend, na který bude chtít rychle zapomenout. Po několika incidentech závod ani nedokončil.

Tohle opravdu nebyl závod, na který budu rád vzpomínat. V prvním kole se toho stalo hodně – nárazy, odletující kusy karbonu. Vůz byl pak poškozen, ale přesto jsem držel rychlost vozů přede mnou, dokonce jsem párkrát předjel. Jenže už před deštěm jsem měl problém s brzdami. Na suché trati moc dobře nebrzdily a na mokré už vůbec ne. Myslím, že jsem měl tak pět kontaktů s bariérami. Nebyl to můj den. Fernandovi gratuluji k excelentnímu výsledku, já se už začínám těším do Barcelony.

Zdroj: Aston Martin, Motorsport, úvodní foto: Aston Martin