Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Yeany už letos za Carlin nepojede

Yeany už letos za Carlin nepojede

Svého snu o F1 se ale ještě vzdát nechce

Podnik na Red Bull Ringu byl pro Huntera Yeanyho posledním letošním vystoupením v seriálu FIA F3. Jeho náhradník Max Esterson byl sice stájí Carlin potvrzen zatím jen pro podniky na Silverstone a Hungaroringu, nyní je ale jasné, že Yeany neusedne do monopostu britské stáje ani v dalších závodních víkendech. Potvrdil to na svých sociálních sítích, ačkoli příliš konkrétní nebyl.

„Objevily se okolnosti, které jsem neočekával. Proto vám musím s lítostí sdělit, že Rakousko bylo mým posledním letošním závodem ve FIA F3,“ uvedl osmnáctiletý mladík, který současně týmu Carlin poděkoval.

„V mé kariéře sehráli velkou roli. Jak už jsem několikrát uvedl, Carlin byl prvním týmem, se kterým jsem testoval v Evropě. Tedy mi bylo 14 let a hodně pro mě znamenalo, že jsem pro ně mohl letos jezdit. Jsem vděčný Trevoru Carlinovi (šéf stáje – pozn. red.) za tuto příležitost a za důvěru. Každému v týmu přeji jen to nejlepší a také chci popřát štěstí svým týmovým kolegům,“ dodává Yeany.

Ve FIA F3 působil Yeany už od roku 2021, nikdy ale neodjel celou sezonu. Začátek jeho kariéry v tomto seriálu měl co do činění s českými barvami. Své první dva podniky totiž odjel v roce 2021 s týmem Charouz Racing System jako náhrada za Enza Fittipaldiho, který byl během sezony povýšen do F2. S touto stájí dosáhl nejlépe na 18. místo. I přesto ale zůstal součástí startovního pole i rok později, tentokrát ovšem s týmem Campos.

Ani se španělskou stájí si ovšem první body nepřipsal. Jeho maximem byla 16. příčka a navíc mu zkomplikovalo sezonu zranění. Při sprintu na Red Bull Ringu si totiž po kolizi se soupeřem poranil zápěstí. Kvůli tomu musel vynechat nejen hlavní závod rakouského podniku, ale také nadcházející tři závodní víkendy.

Hunter Yeany se s FIA F3 loučí. Foto: Carlin


Letošní působení u Carlinu také nebylo pro Yeanyho úspěšné. Ani v tomto případě totiž na body nedosáhl. I v této sezoně skončil nejlépe šestnáctý, a to při sprintu v Barceloně. Je ale třeba dodat, že ani celému týmu Carlin se letos ještě nepodařilo skórovat. Nulu mají na kontě i Ido Cohen a Oliver Gray, nyní už Yeanyho bývalí týmoví kolegové.

Ačkoli ve FIA F3 se Yeany neprosadil, není jeho formulový životopis zcela bez úspěchu. V roce 2020 se stal šampionem americké F4. Během své kariéry se objevil i v americké regionální formuli (2020-2021), Indy Pro 2000 (2021) a GB3 (2021).

I přes neúspěch ve FIA F3 se ale zdá, že se Yeany zatím nechce přesouvat z formulových monopostů jinam: „Motorsport je můj život a já budu nadále koukat do budoucna, makat a udělám potřebné kroky k tomu, abych se dostal až do F1,“ nevzdává se.

Přestože Hunter Yeany už letos za Carlin nepojede, je otázkou, zdali jeho nástupce Max Esterson vydrží až do konce sezony. Závodí totiž také v britském seriálu GB3 a ten má s FIA F3 jednu termínovou kolizi. Dojde k ní o víkendu 29.-30. července. Během něj FIA F3 závodí ve Spa-Francorchamps a GB3 na Silverstone.

Zdroj: Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Carlin