Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Marcus Ericsson přestupuje k Andrettiho stáji

Marcus Ericsson přestupuje k Andrettiho stáji

Loučí se s týmem, se kterým vyhrál Indy500

Dvaatřicetiletý švédský závodník Marcus Ericsson bude startovat za třetí tým v kariéře v IndyCar. Ve středu jej coby nového pilota, který se ke stáji připojí od příští sezony, potvrdil tým Andretti Autosport. Jeho stájovými kolegy budou určitě Kyle Kirkwood a Colton Herta. Budoucnost Romaina Grosjeana je zatím nejasná.

"Jsem velmi šťastný a hrdý na to, že se v příští sezoně připojím k týmu Andretti Autosport," řekl Ericsson. "Andretti je jedno z nejlegendárnějších jmen v motorsportu, takže je pro mě určitě splněným snem připojit se k tomuto týmu. Chci poděkovat Michaelovi a Danovi (Towrissovi) za to, že mi dali důvěru, a nemohu se dočkat, až všechny v organizaci poznám,“ dodal.

Bývalý pilot Formule 1, který odjel pět sezon (97 velkých cen) za Caterham a Sauber/Alfu Romeo, je v IndyCar od roku 2019. Po roce u týmu Arrow Schmidt Peterson Motorsports, dnes Arrow McLaren, závodil čtyři roky za tým Chipa Ganassiho. Ve druhé a třetí sezoně skončil v průběžné pořadí šampionátu na šestém místě, to mu náleží i nyní. Na kontě má čtyři vítězství, přičemž to největší je samozřejmě z loňské pětistovky v Indianapolisu. Letos ve stejném závodě dojel na druhé příčce, když do posledních metrů bojoval o vítězství s Josefem Newgarenem.

"Stejně jako všichni ostatní jsme pozorně sledovali Marcusovy úspěchy v NTT IndyCar Series a byli jsme ohromeni tím, jak rychle dokázal, že patří mezi přední jezdce v pravděpodobně nejvyrovnanějším poli v IndyCar v historii," řekl Michael Andretti, šéf týmu Andretti Autosport.

"Není žádným tajemstvím, že chceme vyhrávat závody a šampionáty, a k tomu potřebujeme jezdce, jako je Marcus, kteří mají přirozený talent a odhodlanou vůli. Jsme nadšeni z vítězného myšlení, které Marcus přináší, a jsem zvědavý, co nás čeká v příští sezóně," dodal Andretti.

Ericsson jednal s Andrettim od okamžiku, kdy na konci července vypršela exkluzitiva, kterou měl pro další vyjednávání tým Chipa Ganassiho. Švédský závodník se netajil tím, že se chce přesunout z role jezdce, který musí přinést peníze od sponzorů, aby mohl závodit, do role jezdce, který za závodění dostává zaplaceno. Podle posledních zpráv to Ganassi byl ochotný akceptovat, nabídka, kterou švédskému pilotovi dal, ale Ericssona zrovna neuspokojila. Ostatně Ganassi příliš nepotřeboval tlačit na pilu, neboť to vypadá, že mu zůstane předloňský šampion a současný lídr v pořadí mistroství Álex Palou.

Stáj ale vydala na sociálních sítích prohlášení, ve kterém se s Ericssonem loučí: "Chip Ganassi Racing přeje Marcusu Ericssonovi vše nejlepší v jeho budoucím působení. Během svého působení v týmu CGR získal tým s číslem 8 čtyři vítězství, zejména ve 106. ročníku závodu Indianapolis 500. Chip Ganassi Racing se těší, že tento rok zakončíme v dobrém světle, a je i nadále odhodlán udržet naši vítěznou tradici. Tým včas oznámí aktuální informace o jezdcích."

Podle webu Racer.com by měl Ericssona u Ganassiho nahradit loňský šampion série IndyNXT (tehdy ještě známé jako Indy Lights) Linus Lundqvist. Mladý Švéd nenašel pro letošní místo závodní sedačku, ale v posledních třech závodech mu dává příležitost zaskočit za zraněného Pagenauda tým Meyer Shank Racing a Lundqvist se ukazuje ve velmi dobrém světle.

 

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment