Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Kdo zvítězil v Autosport Awards?

Kdo zvítězil v Autosport Awards?

Můžete třikrát hádat.

Ocenění Autosport Awards roku 2023 obdržel, žádné překvapení, Max Verstappen. Je téměř nepsaným pravidlem, že jezdcem roku se stává nový mistr světa, jen občas v minulosti dala převážně britská porota přednost svým rodákům (2007 Lewis Hamilton, 2005 Kimi Räikkönen závodící za McLaren apod.). Letos ale nebylo vůbec o čem pochybovat, Nizozemec závodící za rakouský tým Red Bull zvítězil v 19 z 22 závodů nejprestižnější motorsportovní disciplíny. Nezbylo nic jiného než gratulovat. Tedy, pokud by Verstappen byl přítomen. Což nebyl. Zrovna se účastnil každoroční akce Honda Thanks Day, takže poslal děkovné video. V hlasování se (daleko) za ním umístili Fernando Alonso (F1), Alex Palou (IndyCar) a Jake Dennis (Formule E).

Někteří vítězové byli jasní předem. Foto: Red Bull

Pokud by se dalo mluvit o ještě menším překvapení, bylo by to v souvislosti s vítězstvím vozu RB19 v kategorii závodní vůz roku. Monopost výrobce energetického nápoje zvítězil v 21 z 22 letošních velkých cen F1. Vůz byl tak úspěšný, že šéf týmu, Christian Horner, dostal cenu Johna Bolstera udělovanou za technickou výtečnost. Pod jeho vedením pracující technický génius Red Bullu, Adrian Newey, tuto cenu již obdržel v roce 2009. Horner při přebírání cen děkoval své chápavé manželce a neméně chápavému závodnímu inženýrovi bručouna Maxe Verstappena.

Ocenění nováček roku také putuje do rukou jezdce F1. Je jím Oscar Piastri, jenž se ve své nováčkovské sezoně ve F1 umístil na devátém místě šampionátu. Zajímavostí je, že Australan cenu nováček roku vyhrál již potřetí. Před dvěma lety ji vyhrál jako nováček seriálu F2, v roce 2020 zazářil ve F3.

Novou cenu pro pořadatele roku obdržela (britská) společnost Silverstone Circuits za to, že letos byl v Silverstone zlomený rekord v návštěvnosti. Během víkendu si cestu na tribuny našlo 480 tisíc diváků (spolu za pátek, sobotu a neděli). Další nové ocenění, pro partnera roku, obdržela společnost Gulf Oil, především za speciální lakování (britských) vozů Williams. Zlatou medaili za celoživotní přínos a trvalý odkaz dostal (Brit) Jackie Stewart.

Mimo F1 bylo Ferrari oceněno za moment roku, kterým prý bylo vítězství v závodu 24 hodin Le Mans. Aby Toyota, která musela v závodě vézt větší závaží než Ferrari, nebyla smutná, dostala ocenění za pionýrství a inovace za vývoj tekutým vodíkem poháněného závodního vozu, který se představil v závodu 24 hodin Fudži.

Zdroj: Autosport, úvodní foto: Red Bull