Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

RB ukázalo VCARB 01

RB ukázalo VCARB 01

Nový vůz nového týmu v novém hávu.

Nový tým RB v Las Vegas odhalil svůj nový vůz oděný do nových barev. Známé jsou akorát tváře a jména jezdců. Za RB, donedávna nesoucí jméno AlphaTauri, budou závodit Júki Cunoda a Daniel Ricciardo. Pozornost bude jistě poutat i junior Liam Lawson, který se loni při pár příležitostech předvedl ve velmi dobrém světle.

 

RB VCARB 01. Foto: RB

Na začátek nové éry poukazuje i jméno vozu, VCARB 01. Jedná se o akronym celého oficiálního jména týmu se dvěma titulárními sponzory, které zní Visa Cash App RB. Nemálo prostoru na předním a zadním křídle si zabraly společnosti HUGO (značka HUGO BOSS zaměřená na mladé) a Orlen (polský ropný koncern). A monopost samozřejmě nadále nese i rozběhnutého býka Red Bullu, takže to vypadá, že po finanční stránce by na tom nový tým nemusel být vůbec špatně.

V souladu s očekáváními se design vozu v mnohém ponáší na vůz úspěšnějšího sesterského týmu Red Bull Racing. Ke sladění zadního zavěšení došlo již loni v Singapuru a na novém voze už je vidět nahrazení push-rodu předního zavěšení pull-rodem. Experti na techniku F1 sice vidí v oblasti aerodynamiky prvky předchozího vozu AT04, avšak bočnice jsou odlišné, hlavně v oblasti sání vzduchu do chladičů. Opět se jedná o řešení ve stylu Red Bullu, ačkoli více než loňský RB19 připomíná RB18.

Vedle Júkiho Cunody se loni vystřídali tři závodníci, takže spravedlivé srovnání není možné, avšak Daniel Joseph Ricciardo měl ze všech čtyř nejlepší poměr získaných bodů k odjetým závodům. Již 34letý Australan jistě pokukuje po místě u mistrovského Red Bullu, stejně jako čím dále konzistentnější 23letý Japonec. Loňské překvapení z Nového Zélandu, 21letý Liam Lawson, by se tak mohl vrátit na starty velkých cen. Všechno však závisí na tom, zda Sergio Pérez v týmu Red Bull konečně nalezne formu.

Tým RB po odchodu Franze Tosta vedou šéf týmu Laurent Mekies a generální ředitel Peter Bayer. Po technické stránce má být RB více navázáno na Red Bull a jeho Red Bull Technology, než bylo AlphaTauri a řada konkurentů v zimě vyjádřila obavy z nespravedlivé výhody, kterou to stáji může dát. Změny jsou následkem slabých výkonů AlphaTauri v předposlední i poslední sezoně existence, přičemž loni stáj obsadila osmé místo Poháru konstruktérů.

Děláme další krok vpřed,“ řekl Ricciardo. „Tato stáj už není jen platformou pro uchazeče o místo v týmu Red Bull Racing. Nastal čas bojovat o čelo středu pole. Líbí se mi, kam se to hýbe.

Zdroj: RB, Motorsport, úvodní foto: RB