Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Divoký závod přinesl Piquetovi první vítězství

Divoký závod přinesl Piquetovi první vítězství

Výsledky prvního závodu ve Spa-Francorschamps.

Série GP2 potvrdila ve Spa svou jedinečnou vyrovnanost, když ve svém dvacátém závodě představila již desátého letošního vítěze. Pro první triumf si na zmáčené belgické trati dojel Nelson Piquet mladší a korunoval tak divoký závod plný nehod, zvratů a především únavného kroužení za safety carem.
 
Jezdci ještě neodjeli ani 2 kola a už byl na scéně zpomalovací vůz s bývalým jezdcem DTM Berndem Mayländerem za volantem. V té chvíli ještě Němec netušil, že si zajezdí více než dobrá polovina jezdců GP2.
 
Krátce po restartu havaroval Japonec Yoshimoto a safety car musel opět ven. Ještě předtím předvedl vysokorychlostní piruetu Adam Carroll, kritický okamžik však ustál. Hned co zpomalovací vůz zmizel v boxové uličce, proběhla strkanice mezi Brunim a Kovalainen, kterou finský jezdec odnesl poškozenou přední částí vozu.
 
V osmém kole dostal Gianmaria Bruni smyk a po následném střetu s bariérou dal opět prostor Mayländerovi. Další čtyři kola se kroužilo za jeho Mercedesem a ani následný (již třetí) restart nevydržel dlouho, protože hned ve 13. kole doplatil na odvážný průjezd Eau Rouge Mondini a nedal tak pořadatelům jinou možnost, než opět povolat safety car.
 
Zatímco vozů na dráze ubývalo, přibývalo deště a poté, co se deset kol před koncem začalo znovu (a konečně) závodit, měla hned v první zatáčce problémy řada jezdců. Carroll nedobrzdil a záhy přišel o vedení, kterého se ujal Kovalainen.
 
Do té doby vedoucí muž šampionátu však spolu s dalšími čtyřmi jezdci z čela pole doplatil na nepříznivý vývoj závodu, když jejich strategie vzala díky neustálému kroužení za zpomalovacím vozem za své. První pětice byla v těžké situaci, jelikož měla před sebou ještě povinnou zastávku v boxech.
 
To dobře věděl Kovalainenův rival Nico Rosberg a čekal na šanci nasbírat opět více bodů než jeho soupeř. Po té, co jezdci na špici zamířili do boxů, se objevil na čele Nelson Piquet mladší a po vcelku nenápadném ale spolehlivém výkonu si jel pro první vítězství v GP2.
 
Ernesto Viso ještě ukradl Rosbergovi druhé místo, tomu to však nevadilo, neboť se i tak dostal do čela průběžného pořadí, kde se letos poprvé objevilo jiné jméno než to Kovalainenovo.
 
Finský jezdec musel tedy v závěru zariskovat a snažil se získat pro sebe alespoň osmé místo a tím si krom bodu zajistit i zítřejší pole position, která by situaci v šampionátu řádně zdramatizovala. V posledním kole však kolidoval s Carrollem a šachovnicový praporek nakonec ani neviděl.
 
Nejrychlejší kolo závodu zajel Alexander Prémat (2:07.563), jelikož však nebyl po odstoupení klasifikován, byly body připsány druhému nejrychlejšímu Adamu Carrollovi (2:09.406).
 
p.
 Jezdec  Tým
Čas/Odstup
1.
 N.Piquet Jr.  HiTech Piquet Racing
1:08:13.224
2.
 E.Viso  BCN
+3.049
3.
 N.Rosberg  ART
+9.930
4.
 S.Speed  iSport
+15.915
5.
 J.C.Alvarez  Campos Motorsport
+18.000
6.
 B.Garcia  Racing Engineering
+18.976
7.
 A.S.Negrao  HiTech Piquet Racing
+35.065
8.
 A.Carroll  SuperNova
+42.263
9.
 M.Lauda  Coloni
+43.337
10.
 J.M.Lopez  DAMS
+44.128
11.
 O.Pla  David Price Racing
+58.011
12.
 C.Piccione  Durango
+58.602
13.
 F.Fauzy  DAMS
+1:18.279
14.
 T.Vilander  Coloni
+1:58.501
15.
 H.Kovalainen  Arden
+1 kolo
16.
 N.Jani  Racing Engineering
+3 kola

Neklasifikováni:

p.
 Jezdec  Tým
Kolo
NC
 S.Hernandez  Campos Motorsport
22
NC
 G.Pantano  SuperNova
22
NC
 A.Premat  ART
16
NC
 G.Mondini  David Price Racing
13
NC
 G.Bruni  Coloni
8
NC
 H.Yoshimoto  BCN
3
NC
 C.Artam  iSport
3
NC
 N.Lapierre  Arden
0