Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Milník: Týmy pod sdružením GPMA podaly přihlášku

Milník: Týmy pod sdružením GPMA podaly přihlášku

Hrozba konkurenční série tak definitivně padla.

Všem pět týmů podporovaných automobilkami ve sružení GPMA podalo přihlášku do šampionátu v roce 2008. Jedná se o BMW, Mercedes, Toyotu, Hondu a Renault.

Došlo tak ke spíše očekávanému kroku poté, co FIA vyhlásila tento týden jako jediný možný termín k regulérní přihlášce do šampionátu v roce 2008.

V minulých měsících se vedla táhlá a náročná jednání o lepších podmínkách pro týmy mezi nimi a majitelem komerčních práv. Ta nyní získala skupina Alpha Prema a zatímco Ferrari, Williams, Red Bull, Toro Rosso, Midland a Super Aguri se postupně podepsaly pod novou Concordskou dohodu, týmy s automobilkami v zádech (Renault, BMW, DaimlerChrysler - Mercedes, Honda a Toyota) vytvořily sdružení GPMA (Grand Prix Manufacturers Association), která hrozila vznikem konkurenční série. Toto riziko přihlášením zbývajících týmů definitivně padlo.

Je pravděpodobné, že by byla přihláška opozdilců akceptována i po daném termínu, ti by však nebyli přizváni k doladění sportovních a technických regulí pro šampionáty po roce 2007.

GPMA ve svém prohlášení uvedla, že se již těší na jednání s FIA ohledně doladění pravidel. Poukázala také na  významný pokrok v jednáních ohledně příjmů z prodeje televizních práv, kde týmy získaly podstatně lepší podmínky.

FIA odmítla krok GPMA komentovat s tím, že seznam účastníků bude publikován 28. dubna 2006.

Spekulace hovoří o tom, že přihlášku podalo více než 12 týmů, což je současná kapacita. Mezi novými by mohli být Eddie Jordan, Eddie Irvine, David Richards (Prodrive) či Roger Penske.