Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Itálie opět pod palbou EU za tabákovou reklamu

Itálie opět pod palbou EU za tabákovou reklamu

Česká republika, Španělsko a Maďarsko dostali varování.

Itálie se bude muset hájit před Evropským soudním dvorem za svůj benevolentní postoj k zákazu reklamy na cigarety během sportovních akcí jako je např. formule 1. Česká republika, Španělsko a Maďarsko obdržely od Evropské unie varování.
 
Podle orgánů EU výše jmenované země nezavedly zákaz reklamy na cigarety tak, jak měly. Kritiku si vysloužil zejména systém výjimek pro velké akce motoristického sportu.
 
Zákaz tabákové reklamy se v Itálii nevztahuje na akce pořádané čistě na jejím vlastním území, i když se např. vysílají do celého světa. Italové neodpověděli na červencový dopis EU a ta se nyní rozhodla předat celou věc Evropskému soudnímu dvoru.
 
Španělsko žádalo z ekonomických důvodů o tříletou výjimku pro sportovní akce, avšak dočkalo se odpovědi, že to pro Evropskou unii není ospravedlněním.
 
Akce se zvláštním významem pro národní ekonomiku chce ze zákazu vyjmout i Maďarsko. EU však trvá na tom, že to není přijatelné.
 
Česká republika čelí kritice za tříleté období, kdy hodlá reklamu na tabákové výrobky tolerovat, z čehož těží tradiční srpnové Mistrovství světa silničních motocyklů na Masarykově okruhu.