Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Gary Paffett vyhrál úvodní závod série DTM

Gary Paffett vyhrál úvodní závod série DTM

DTM: Janiš dojel jako třináctý.

Jezdec Mercedesu AMG Gary Paffett zaznamenal své první vítězství v německém mistrovství cestovních vozů. Dnes se jel na okruhu Hockenheim úvodní podnik letošní sezóny DTM.
 
Paffett bojoval po většinu závodu s kolegy z týmu HWA (Hans Werner Aufrecht) Jeanem Alesim a Berndem Schneiderem. Oba však postupně odstoupili. Čtvrtý člen týmu HWA Christijan Albers dojel druhý. Mattias Ekström s Audi skončil třetí.
 
Start byl bez problémů a na čele se usadil majitel první startovní pozice a bývalý pilot formule 1 Jean Alesi. Druhý jezdil Tomczyk a třetí Kristensen. Albers startoval až z desátého místa, poté co byl po kvalifikačním pokusu penalizován. Kristensen, Schneider, Timo Scheider a Ekström sváděli napínavé souboje, zatímco Frank Biela a Christian Abt museli předčasně do boxů.
 
Jarek Janiš, startující za tým Kekeho Rosberga, neměl v loňském Mercedesu CLK dobrý start a do první zatáčky najížděl s velkou ztrátou  poslední.
 
První vážnější problém měl Marcel Fässler, jehož Opel byl poškozen během incidentu, který kamery nezaznamenaly. Fässler byl nucen zajet do boxů. Mechanici sice měli připravenou novou přední část vozu, ale nakonec použili izolační pásku. Další problémy a náraz do bariéry v patnáctém kole však znamenaly konec veškerých nadějí Fässlera.  
 
Paffett se posunul na druhé místo a Bernd Mäylander, který pilotuje zpomalovací vůz během podniků formule 1, jel s loňským modelem Mercedesu CLK na fantastickém sedmém místě.
 
Oplu se sice dařilo v pátek, ale kvalifikace a závod již tak dobré nebyly. Scheider dostal smyk a propadl se až na konec startovního pole. Laurent Aiello, Heinz-Harald Frentzen a Manuel Reuter jezdili před prvními zastávkami v boxech na hranici první desítky.
 
Peter Dumbreck, který po nehodě během kvalifikace startoval z poslední pozice, se dokázal postupně probojovat až do první desítky. Schneider a Ekström odjeli z boxů těsně za sebou. Ještě zajímavější podívanou předvedl bývalý pilot formule 1 Heinz-Harald Frentzen, který předjel Aiella poté, co jeli vedle sebe v boxové uličce! Aiello však dokázal svou pozici vybojovat na trati zpět.
 
Na čele jezdil i nadále Alesi, Paffett a Schneider. Francouz měl však technické problémy. Jeho Mercedes byl při brzdění opakovaně poněkud široký. Toho využili Paffett, Schneider a Albers, aby se před něj postupně dostali. Alesi poté zpomalil a předjel jej i Ekström. Jean vzápětí zajel do garáže. Paffett a Schneider bojovali o první pozici. Zkušený Němec byl v této fázi závodu rychlejší, než mladý Angličan.
 
Paffett se držel za Schneiderem a v okamžiku, kdy se závod blížil do svého finále, zaútočil. Pět kol před koncem začal stupňovat tlak na na čele jedoucího Schneidera. Dojet ještě neznamená předjet, ale nakonec jsme svědky souboje nebyli. Schneider poté, co začal mít problémy s pravým předním kolem, výrazně zpomalil, zajel k mechanikům a odstoupil ze závodu.
 
Paffett vedl před Albersem a Ekströmem. Velmi dobře jel při své premiéře Kristensen, když nakonec skončil čtvrtý.
 
Paffett byl po závodě ve velmi povznesené náladě.
 
"Bylo to neskutečné! Měl jsem dobrý start a podařilo se mi předjet dvě Audi. Jezdil jsem za Jeanem, kterého bylo velmi těžké předjet. Po první zastávce v boxech byl pořád přede mnou.
 
Během druhé zastávky v boxech mi zhasl motor, což mne pěkně otrávilo, ale pak Jean odpadl. Ve vlásence se přede mne dostal Bernd a jezdil jsem za ním. Opět bylo těžké jej předjet. Nakonec však také odstoupil. Bylo mi ho líto, ale vyhrát první závod je neskutečný pocit."
 
p.
 Jezdec  Tým
Čas/Odstup
1.
 G.Paffett  AMG-Mercedes
1h 00:30.147
2.
 C.Albers  DC Bank AMG-Mercedes
+ 02.258
3.
 M.Ekström  Audi Sport Team Abt
+ 09.200
4.
 T.Kristensen  Audi Sport Team Abt Sportsline
+ 11.798
5.
 M.Tomczyk  Audi Sport Team Abt
+ 13.836
6.
 P.Dumbreck  OPC Team Phoenix
+ 14.652
7.
 E.Pirro  Audi Sport Infineon Team Joest
+ 43.364
8.
 T.Scheider  OPC Team Holzer
+ 50.358
9.
 L.Aiello  OPC Team Phoenix
+ 1:01.180
10.
 M.Reuter  OPC Team Holzer
+ 1:04.788
11.
 H.H.Frentzen  OPC Team Holzer
+ 1:06.619
12.
 J.Bleekemolen  OPC Euroteam
+ 1:07.094
13.
 J.Janiš  Sonax Dark Dog AMG Mercedes
+ 1:19.902
14.
 B.Mayländer  CLK AMG-Mercedes
+ 1:26.590
15.
 M.Winkelhock  Orginalteile-AMG-Mercedes
+ 1:29.173
16.
 F.Biela  Audi Sport Infineon Team Joest
+ 1 kolo
17.
 B.Schneider  Vodafone AMG-Mercedes
+ 4 kola
18.
 S.Mücke  CLK AMG-Mercedes
+ 6 kol
19.
 J.Alesi  AMG-Mercedes
+ 11 kol
20.
 M.Fässler  OPC Team Phoenix
+ 23 kol
21.
 C.Abt  Audi Sport Team Abt Sportsline
+ 31 kol

Všechny časy neoficiální