Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Co se děje kolem Prodrivu?

Co se děje kolem Prodrivu?

Především se mluví o spojení s Aston Martinem.

Prodrive, ve světě motorsportu velmi známé jméno, se jak známo příští rok stane dvanáctým týmem startovní listiny formule 1. Společnost Davida Richardse sbírá úspěchy na okruzích i v rely.

Do formule 1 vstoupí s rozpočtem poměrně skromným, nebude vyšší, než osmdesát milionů dolarů. Zatím není známo, kdo bude tým sponzorovat. David Richards ovšem podle všeho nikam nespěchá, personální složení týmu ještě zdaleka není kompletní. Na dráze se vozy britského týmu do prosince neobjeví.

Očekávalo se, že v dlouhodobějším udržení se ve formuli 1 by britskému soukromému týmu měla pomoci úzká spolupráce s některou ze špičkových stájí. Ta by měla Prodrivu poskytnout motory i šasi. Prodrive by tak fungoval prakticky jako béčko některého z týmů. V této souvislosti byl nejčastěji zmiňován tým McLaren.

Pro Davida Richardse bylo používání vozů jiné stáje jednou z podmínek vstupu do formule 1. V říjnu loňského roku byly dokonce plánu Prodrivu na pokraji krachu poté, co několik stájí vyjadřovalo neochotu k povolení nákupu vozů od jiných týmů. Největším odpůrcem dohody o "zákaznických" vozech je Frank Williams.

Existuje i varianta, která by mohla vyhovovat oběma stranám. Čas od času totiž na veřejnost proniknou informace, že se Prodrive nemusí nutně stát béčkem jiného týmu formule 1, ale že do královny motorsportu přivede novou automobilku, například Nissan. Podle francouzského listu Le Journal du Dimanche by se do projektu japonské automobilky mohl zapojit Alain Prost.

Častěji je ale Prodrive spojován s Aston Martinem. Několik zdrojů, mezi nimi i Financial Times uvedlo, že David Richards řídí konsorcium, které chystá od Fordu za 880 milionů amerických dolarů odkoupit slavného britského výrobce sportovních automobilů.

Spolupráce Prodrivu a Aston Martinu z FIA GT a Le Mans by se tak mohla přenést i do formule 1. Nebylo by to poprvé, co by se značka Aston Martin v královně motorsportu angažovala. V letech 1959 a 1960 nasbírala jedenáct startů. Nebyla ovšem příliš úspěšná.