Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Ferrari a BMW používají zakázané podvozky?

Ferrari a BMW používají zakázané podvozky?

Novou aféru by mohla odstartovat podezření Rona Dennise.

Přesně před rokem odstartovala se začátkem sezony aféra kolem používání ohebných křídel a zdá se, že ani letos nezačne další ročník formule 1 pouze děním na dráze. K protestům Spykeru o legalitě vozů Toro Rosso a Super Aguri se přidal McLaren, který podezírá některé týmy z používání pohyblivých podvozků.
 
Soupeři se v Austrálii zaměřili na podvozek Ferrari F2007, který má být údajně konstruován tak, že se s ohledem na rychlost vozu buď zvedá, nebo snižuje. Tím zvyšuje maximální rychlost na rovinkách i celkový balanc monopostu. Takové řešení je stejně jako ohebná křídla v pravidlech zakázáno.
 
S něčím podobným prý Ferrari přišlo už při loňském posledním závodě sezony v Brazílii. Kromě týmu z Maranella má tento systém používat také stáj BMW.
 
"Uvidíme, jak se věci budou mít za dva, tři závody," prohlásil Ron Dennis z McLarenu, který je prvním, kdo konkurenci začal podezřívat.
 
Soupeři by mohli podobně jako vloni požádat o upřesnění pravidel. "Trvá to tak závod nebo dva, abychom zjistili, co je a co není zakázané." FIA by pak eventuelně stájím v podezření nařídila předělat své vozy.
 
Odpověď Ferrari na slova Rona Dennise, který však konkrétně nejmenoval žádný z týmů, na sebe nenechala dlouho čekat.
 
"Je to už součást hry pokaždé, když je Ferrari nejrychlejší," uvedl jeho mluvčí. "Není to poprvé, co někdo zpochybnil legalitu našeho vozu. Pokud má někdo nějakou stížnost, pořád je tu FIA."