Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sebastien Bourdais obhájil v Long Beach loňské vítězství

Sebastien Bourdais obhájil v Long Beach loňské vítězství

Toyota GP of Long Beach - výsledky a průběh závodu

Toyta Grand Prix of Long Beach
78 kol - 153,504 mil
15°C - oblačno
3 žluté fáze - celkem 12 kol
nejrychlejší kolo: Simon Pagenaud - 1:08,594 sekundy v 66. kole

Sebastien Bourdais včera znovu dokázal, že je v současné době zřejmě nejlepším formulovým jezdcem za oceánem. V Long Beach zvítězil po roce znovu velmi přesvědčivým způsobem a dal tak jasnou odpověď těm, kteří za jeho úspěchy v uplynulých letech hledali něco jiného. Stejné absolutorium však včera zasloužil i Oriol Servia a tým Forsythe Racing. Oriol chytrou a dostatečně rychlou jízdou dokázal, že si trvalé místo v kokpitu zaslouží, tým mu pak skvělou strategií pomohl dostat se z hloubi pole na čelo závodu. Třetí místo obsadil po úspěšném útoku na na Taglianiho v posledním kole závodu Will Power.

Alex Figge opustil trať po velmi tvrdém nárazu do betonové zdi v záchranném voze, ale podle posledních zpráv  je v pořádku.

Při startu se celé pole roztáhlo po celé délce startovní rovinky

Velmi vlažný start do závodu ukázal, že sportovní ředitel CCWS na rozpravě s jezdci jasně naznačil, že by se neměla opakovat loňská skrumáž v první zatáčce, která vyřadila ze závodu část startovního pole. Ani tak se však první kolo neobešlo bez kolize, když Alex Figge přišel o přední křídlo. Alex Tagliani se dokázal dostat před Simona Pagenauda a Oriol Servia překonal Dana Clarka.

První obětí závodu se stal Mario Dominguez, který havaroval osmém kole v zatáčce č.8 a způsobil tak první žlutou fázi závodu. Po otevření pit lane v desátém kole zabočila do boxů skupina jezdců z druhé poloviny startovního pole. Byli v ní Gommendy, Jani, Clarke, Servia a Figge, jejichž týmy se rozhodly zkusit alternativní palivovou strategii. Byl to moudrý tah, ale jak se později ukázalo, jedině tým Forsythe Racing společně se zkušeným Serviou dokázali tento strategický tah využít na maximum.

Restart ve 12. kole přinesl úspěch Taglianimu, který se v 1. zatáčce dokázal dostat před Powera. A zatímco Sebastien Bourdais se sérií rychlých kol začal vzdalovat svým pronásledovatelům, v hloubi pole začal vpřed postupovat i Servia. Zdálo se, že Tagliani chvílemi Bourdaisovi pronásledovatele spíše brzdil, nicméně předjet ho nedokázal nikdo.

Will Power při zastávce v boxech

Když z vedoucí skupiny zajel pro palivo jako poslední Bourdais, na čelo se vyhoupl Oriol Servia, který si mezitím poradil s ostatním členy skupiny jedoucí s alternativní palivovou strategií. Bourdais se vrátil zpět do vedení ve 38. kole s velmi komfortním náskokem. Servia se však dokázal z boxů vrátit na trať těsně před skupinou Bourdaisových pronásledovatelů a s vypětím všech sil na studených pneumatikách a s těžkým vozem dokázal jejich útoky odvrátit. Bourdaisův náskok se rozplynul ve 53. kole, když na trati zůstal stát Simon Pagenaud.

Téměř všichni zamířili pod žlutou k dalším zastávkám v boxech, zatímco Gommendy zůstal na trati a převzal vedení. Bylo však zřejmé, že pro palivo bude muset ještě zajet. Po restartu v 57. kole bylo pořadí Gommendy, Bourdais a Servia. O deset kol později, když Gommendy zamířil do boxů, Bourdais opět zaujal své místo na čele a znovu se začal vzdalovat svým pronásledovatelům.

Poslední žlutá fáze přišla po nepěkně vyhlížející havárii Figgeho. Závod byl znovu restartován dvě kola před koncem, ale Bourdais nenašel vyzyvatele. K poslednímu náporu se však vzepjal Power, který překonal Taglianiho a nešťastný Kanaďan přišel vzápětí ještě o jednu pozici, když se před něj přehnal i Wilson.

Série Champ Cars pokračuje třetím závodem sezóny již příští výkend v Houstonu.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
1:40:43.975
2.
 O.Servia  Forsythe Racing
2.614
3.
 W.Power  Team Australia
3.867
4.
 J.Wilson  RSports Racing
5.326
5.
 A.Tagliani  RSports Racing
6.180
6.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
6.395
7.
 N.Jani  PKV Racing
7.711
8.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
8.268
9.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
8.963
10.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
9.887
11.
 T.Gommendy  PKV Racing
10.336
12.
 D.Clarke  Minardi Team USA
1 kolo
13.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
4 kola
14.
 S.Pagenaud  Team Australia
5 kol
15.
 M.Halliday  Conquest Racing
porucha
16.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
havárie
17.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
havárie

Všechny časy neoficiální