Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLareny dominovaly v Monte Carlu, Alonso první!

McLareny dominovaly v Monte Carlu, Alonso první!

Grand Prix Monaka - závod

Fernando Alonso odpověděl na suverénní vítězství Felipeho Massy v minulém závodě a v ulicích Monte Carla si neohroženě dojel pro další triumf v barvách McLarenu. Jediným soupeřem mu byl týmový kolega Lewis Hamilton, který skončil druhý se ztrátou 4 sekund.
 
Spanilou jízdu obou stříbrných šípů podtrhl fakt, že pouze třetí Felipe Massa zůstal v cíli ve stejném kole jako první dvojice.
 
Premiérový úspěch zaznamenal letos Renault, Giancarlo Fisichella potvrdil svoji pověst specialisti na okruh na břehu Azurového pobřeží a dojel čtvrtý následován dvojicí pilotů BMW Kubicou a Heidfeldem.
 
První body ve Williamsu získal po bezchybné jízdě a strategii jedné zastávky sedmý Alex Wurz. Podobně dosáhl na poslední bod smolař kvalifikace Kimi Räikkönen. Nezanedbatelným úspěchem je devátá příčka Scotta Speeda z Toro Rosso.
 
Klíčovým momentem na cestě k doublu mclarenů byl start. Alonso vyrazil bezchybně, zatímco Hamilton si musel svou druhou příčku bránit před Massou. To se mu povedlo Na roštu totálně zaspal Ralf Schumacher a propadl se až na poslední místo.
 
Už ve druhém kole se do svodidel poroučel Vitantonio Liuzzi a potřetí v řadě nedokončil závod. Räikkönen se snažil napravit svoji chybu z kvalifikace, ale uprostřed pole ztrácel na vedoucího Alonsa až 3 sekundy na kolo. V 11. kole už byla jeho ztráta 40 sekund.
 
Na dálku (při odstupu více než 4 sekund) zahrozil na Alonsa kolega Hamilton, úřadující mistr světa však okamžitě odpověděl časem rychlejším než byl ten kvalifikační, který jej vynesl na pole position, o svůj náskok opět zvýšil.
 
Souboj o nejrychlejší kolo pokračoval i po Alonsově zastávce v boxech. Hamilton zůstal na trati déle a pokusil se svoji ztrátu na týmového kolegu redukovat. Vyšlu mu to pouze částečně: pořadí zůstalo po prvních zastávkách v boxech nezměněno, odstup se ustálil na 4 sekundách.
 
Tou dobou pokračoval Räikkönen v marném boji s Buttonem, mezi oba piloty se však po své zastávce u mechaniků vklínil Nick Heidfeld a Button mohl vydechnout.
 
Strategii s jedinou zastávkou na výměnu pneu a dočerpání paliva zvolili Wurz, Räikkönen, Kubica, Speed, Trulli, Schumacher a Kovalainen. První čtyřem jmenovaným přinesl
 
Svůj první závod formule 1 v ulicích Monaka nedokončil Adrian Sutil, když stejně jako Liuzzi chyboval v nájezdu ke Casinu a opřel svůj spyker do svodidel.
 
Závěr závodu se nesl ve znamení stíhací jízdy Kimiho Räikkönena, jenž si brousil zuby na Wurzovo sedmé místo. Rakušan v minulosti v Monte Carlu zažíval nejsvětlejší chvilky své závodnické kariéry a dva body si uhlídal až do cíle.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
F.Alonso McLaren
1h40:29.329
2.
L.Hamilton McLaren
+ 4.095
3.
F.Massa Ferrari
+ 1:09.114
4.
G.Fisichella Renault
+ 1 kolo
5.
R.Kubica BMW
+ 1 kolo
6.
N.Heidfeld BMW
+ 1 kolo
7.
A.Wurz Williams
+ 1 kolo
8.
K.Räikkönen Ferrari
+ 1 kolo
9.
S.Speed Toro Rosso
+ 1 kolo
10.
R.Barrichello Honda
+ 1 kolo
11.
J.Button Honda
+ 1 kolo
12.
N.Rosberg Williams
+ 1 kolo
13.
H.Kovalainen Renault
+ 1 kolo
14.
D.Coulthard Red Bull
+ 2 kola
15.
J.Trulli Toyota
+ 2 kola
16.
R.Schumacher Toyota
+ 2 kola
17.
T.Sato Super Aguri
+ 2 kola
18.
A.Davidson Super Aguri
+ 2 kola
19.
C.Albers Spyker
+ 8 kol

Neklasifikováni:

Jezdec Tým
NC
A.Sutil Spyker
kolo 54
NC
M.Webber Red Bull
kolo 18
NC
V.Liuzzi Toro Rosso
kolo 2