Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Charouzova Lola nejlepší hned za naftovými peugeoty

Charouzova Lola nejlepší hned za naftovými peugeoty

[Češi v akci] Do závodu tak odstartuje třetí.

Kvalifikační předsevzetí stáje Škoda Charouz Racing System – Lola/Judd při třetím podniku šampionátu Le Mans Series na Nürburgringu se dnes naplnilo. Sportovní prototyp v českých barvách vybojoval třetí příčku pro zítřejší závod. Stejně jako v Monze je nejlepší vozem s klasickým benzínovým motorem. Před lolou jsou jen speciály Peugeot s výkonnějšími naftovými turbomotory. Zítřejší závod odvysílá přímo česká televizní stanice Galaxie Sport.

Česká stáj s mezinárodní posádkou Jan Charouz, Alex Yoong, Stefan Mücke potvrdila své kvality již v sérii tří volných tréninků, v nichž jí také patřil třetí čas. Zatímco tréninky měly dohromady tři hodiny, pro dnešní boj s časem bylo určených tradičních dvacet minut. Za volant usedl mladý Němec Mücke, který svou domácí dráhu zná nejlépe. Volba se vyplatila.

Tým si bezvadnou kvalifikací splnil přesně to, co si předsevzal. Předchozí závody LMS v Monze a ve Valencii, stejně jako legendární maraton 24h Le Mans před dvěma týdny se stáji také vydařily a soupeři, na scéně sportovních vozů mnohem více zavedení než nováčci z Prahy, se nestačili divit. Dnešní výkon jen potvrzuje, co sestava s Antonínem Charouzem v čele a anglickými a německými inženýry po jeho boku dokáže.

Česká Lola B07/17 Judd byla před v pauze od 24h Le Mans opět zcela rozebrána. Do posledního šroubku, poslední matičky. Mezinárodní tým mechaniků a techniků udělal stejnou repasi jako mezi testem a startem francouzského maratonu. Tréninky a kvalifikace na Nürburgringu zatím potvrdily, že se precizní práce vyplácí.

Přesnou strategii pro zítřejší závod určí vedení týmu pravděpodobně až po ranní warm-upu, nicméně zatím to vypadá na taktiku z Valencie. Čili první nejspíš vyrazí Yoong, vystřídá jej Charouz a poslední dvouhodinovku by si měla vychutnat domácí hvězda Mücke.

Bitvu, která odstartuje pět minut před polednem, odvysílá v sérii přímých přenosů česká televizní stanice Galaxie Sport (vstupy 11.55, 14.00 a 17.00).

Stefan Mücke: „Je to fantazie, jsme nejlepší z benziňáků! A ještě k tomu jsem zajel čas na své domácí trati. Mám vážně velkou radost. Nejen kvůli svému výkonu, ale hlavně pro skvělou práci celého týmu. Kromě toho, že jsme vynikající parta Čechů, Němeců, Angličanů, Malajců, pracuje stáj i naprosto profesionálně. Věřím, že pro zítřek máme velkou šanci na podiové umístění. Dnes jsem mohl být ještě o kousek rychlejší, protože v nejrychlejším kole jsem musel za jedním z peugeotů prudce zabrzdit a přitom jsem drobně poškodil jednu z gum.“

Jan Charouz: „Potvrzují se naše předpoklady, což je skvělé. Já se dnes projel jen docela krátce v posledním volném tréninku, takže větší prostor měl Alex a v „kvaldě“ pak Stefan. Musím pochválit všechny mechaniky a inženýry, kteří od testu před 24h Le Mans až doteď odvádějí skvělou práci. Auto šlape jako nové, moc se těším na závod.“

Alex Yoong: “V poslední volném tréninku jsem toho najezdil opravdu hodně a musím říci, že jsem si opravdu užil. Naše Lola/Judd jede bezvadně a já si na trať opět parádně zvyknul. Vše se pro nás vyvíjí skvěle, teď „jen“ zvládnout samotný závod.“

Antonín Charouz: „Chtěli jsme být třetí a jsme třetí, tedy první mezi benzínovými auty. To je určitě důvod k radosti. Ani náš odstup od peugeotů, které jsou především díky turbodieselové technice ve zcela jiné kategorii, není příli velký.“

Výsledky, Le Mans Series na Nürburgringu, 3. z 6 závodů, kvalifikace
1. Team Peugeot Total GENE Marc, MINASSIAN Nicolas (Peugeot 908 HDi FAP) 1:41.867
2. Team Peugeot Total LAMY Pedro, SARRAZIN Stephane (Peugeot 908 HDi FAP) -0.281
3. Škoda Charouz Lola/Judd YOONG Alex, MÜCKE Stefan, CHAROUZ Jan (Lola B07/17 Judd) -2.695
4. Arena Motorsport CHILTON Tom, SHIMODA Hayanari (Zytek 07S Zytek) -2.836
5. Courage Competition FREI Alexander, COCHET Jonathan (Courage LC70 AER) -3.172
6. Pescarolo Sport COLLARD Emmanuel, BOULLION Jean-Christophe (Pescarolo Judd) -3.250
7. Courage Competition GOUNON Jean-Marc, MOREAU Guillaume (Courage LC70 AER) -3.594
8. RML ERDOS Thomas, NEWTON Mike (MG Lola EX264 AER) -3.625
9. Barazi Epsilon BARAZI Juan, VERGERS Michael, OJJEH Karim (Zytek 07S Zytek) -3.672
10. Creation Autosportif CAMPBELL WALTER Jamie, ORTIZ Felipe, NAKANO Shinji (Creation CA07 Judd) -4.203
Startovalo 50 vozů

Průběžné pořadí Le Mans Series po 2. z 6 závodů, stáje
1. Peugeot Total st. č. 8 -16 bodů
2. Pescarolo Sport st.č. 16 - 12
3. Peugeot Total st. č. 7 - 10
4. Škoda Charouz Racing System – Lola/Judd st.č 15 - 8
5. Pescarolo Sport st.č. 17 - 8
6. Rollcentre Racing stč. 18 - 8
Jezdci
1. Lamy, Sarrazin 16
2. Bouillon 12
3. M. Gené, Minassian 10
4. Collard 8
5. J. Charouz, Mücke, Yoong 8

Harmonogram LMS na Nürburgringu
Neděle 1. července
8.30 – 8.50 warm up
11.55 – 17.55 závod na 1000 km nebo 6 hodin