Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen vítězí i v Británii, před Alonsem a Hamiltonem!

Räikkönen vítězí i v Británii, před Alonsem a Hamiltonem!

Grand Prix Velké Británie - závod

Kimi Räikkönen těžil z lépe zvolené strategie a pochopitelně velmi rychlého vozu, aby porazil své soupeře z McLarenu Fernanda Alonsa a Lewise Hamiltona. Druhý jmenovaný se navíc po prvních zastávkách v boxech propadl až na třetí místo a Velká Británie si pověstnou třešničku na dortu musela protentokrát odpustit.

Startovní pole muselo absolvovat dvě zaváděcí kola, na konci toho prvního totiž jeden ze silné čtyřky signalizoval potíže a musel startoval z pitlane - Felipe Massa. Po startu závodu se veškerá pozornost soustředila na čelo, byť Massa divácky atraktivním způsobem zpracovával jednoho soupeře za druhým a po 17 kolech byl ve druhé pětce.

První tři se drželi pohromadě a Kimi Räikkönen byl prakticky ve vteřině od Hamiltona - v jedné chvíli se pokusil o útok, který nevyšel, a tak pořadím zamíchaly boxy. Lewis Hamilton zajel do boxů jako první a netrpělivost jej stála drahocené desetiny vteřiny, zatímco Räikkönen zajel do boxů o dvě kola později a Alonso ještě jedno kolo k tomu - tím se Španěl dostal do čela závodu, zatímco Hamilton spadl na třetí místo.

V závodě už nepokračovali Mark Webbet, Ralf Schumacher a Adrian Sutil - všichni musel boj vzdát pro selhání techniky. Felipe Massa po své zastávce v skončil na sedmé příčce jen těsně za Fisichellou.

Jezdci Hondy zvolili strategii jediné zastávky v boxech, zatímco Alex Wurz a Scott Speed kolidovali, zatímco je předjížděl Alonso o kolo zpět, ale Speedův vůz tenhle kontakt nevydržel.

Fernando Alonso byl tentokrát první z vedoucí trojice, který zajel do boxů, konkrétně na konci 37. kola, ale Hamilton byl od první zastávky o mnoho pomalejší a jedině Räikkönen měl v té chvíli ještě šanci na vítězství. Hamilton zajel do boxů hned za Alonsem a vrátil se do boxů za Massou, kterého druhá zastávka ještě čekala, stejně jako Räikkönena.

Räikkönenův prostředí úsek byl však o poznání delší než Alonsův a navíc Fin zajížděl o vteřinu rychlejší kola a po návratu po velmi rychlé zastávce vyjel z pitlane na prvním místě!

Massa zajel ke své druhé zastávce 15 kol před cílem a na dráhu se vrátil mezi jezdci BMW Kubicou a Heidfeldem. Ze závodu v tu chvíli odstoupil nespokojený Jarno Trulli, který tak prodlužuje mnohaleté trápení Toyoty. Massa Kubicu brzo dojel, ale nedokázal se před něj v posledních deseti kolech dostat.

Na zbývajících bodovaných místek dojeli jezdci Renaultu Heikki Kovalainena a Giancarlo Fisichella a se strategií jediné zastávky poslední bod uzmul Rubens Barrichello. Tři kola před cílem odstoupil ještě Vitantonio Liuzzi.

Dalším závodem v pořadí je Velká cena Evropy na Nürburgringu 22. července.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 K.Räikkönen  Ferrari
1h21:43.074
2.
 F.Alonso  McLaren
+ 2.459
3.
 L.Hamilton  McLaren
+ 39.373
4.
 R.Kubica  BMW
+ 53.319
5.
 F.Massa  Ferrari
+ 54.063
6.
 N.Heidfeld  BMW
+ 56.336
7.
 H.Kovalainen  Renault
+ 1 kolo
8.
 G.Fisichella  Renault
+ 1 kolo
9.
 R.Barrichello  Honda
+ 1 kolo
10.
 J.Button  Honda
+ 1 kolo
11.
 D.Coulthard  Red Bull
+ 1 kolo
12.
 N.Rosberg  Williams
+ 1 kolo
13.
 A.Wurz  Williams
+ 1 kolo
14.
 T.Sato  Super Aguri
+ 2 kola
15.
 C.Albers  Spyker
+ 2 kola
16.
 V.Liuzzi  Toro Rosso
+ 4 kola

Neklasifikováni:

Jezdec Tým
NC
 A.Wurz  Toyota
kolo 45
NC
 A.Davidson  Super Aguri
kolo 37
NC
 S.Speed  Toro Rosso
kolo 31
NC
 R.Schumacher  Toyota
kolo 24
NC
 A.Sutil  Spyker
kolo 19
NC
 M.Webber  Red Bull
kolo 10