Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Räikkönen: "Je těžké teď šestkrát zvítězit, ale zkusím to."

Räikkönen: "Je těžké teď šestkrát zvítězit, ale zkusím to."

Rozhovor s finským pilotem o jeho plánech a nadějích.

Kimi Räikkönen stále čeká na svůj první titul, a šest závodů před koncem to s jeho nadějemi nevypadá růžově ani letos. Dvojnásobný vicemistr ztrácí na současného lídra šampionátu Lewise Hamiltona dvacet bodů.

Ještě před dvěma závody byl finský talent horkým adeptem na titul, po dvou vítězstvích v řadě ale přišla pohroma v podobě technického odstoupení a následně druhé místo na Hungaroringu za Hamiltonem, a tak jeho naděje dostaly povážlivou trhlinu.

Räikkönen ale nehodlá nic vzdávat a své fanoušky ujistil, že bude bojovat do poslední chvíle.

"Šampionát ještě neskončil, to je jisté," prohlásil Räikkönen na svých webových stránkách. "Náskok na vedoucího muže průběžného pořadí se nijak zásadně nezvýšil a my se nemůžeme vzdávat. Máme výborné auto a podle mého názoru byl Hungaroring poslední okruh, kde jsme věděli, že budeme oproti McLarenu v lehké nevýhodě.

Jakmile se nám povede zvítězit, jako tomu bylo v Magny-Cours a na Silverstone, získáme zpět pevnou půdu pod nohama. Jsem si jistý, že až se dostaneme na tratě podobného typu, můžeme být mnohem více konkurenceschopní.

V Istanbulu, Monze a na okruhu ve Spa bychom měli využít charakteristik našeho F2007, kterému sedí rychlé zatáčky a dlouhé rovinky.

Pokud na takovýchto okruzích dokážeme všechno skloubit dohromady, Felipe (Massa) a já budeme schopni zajet pár pěkných doublů. Jsem si vědom toho, jak těžké je zvítězit šestkrát po sobě, ale musíme to zkusit. S trochou štěstí je dohnat můžeme. Záleží také na tom, jak si povedou oni(McLaren). Když dokončí všechny závody a na dobrých bodech, pak bude obtížné je předstihnout."

Räikkönen se ještě vrátil k poslednímu závodu v Maďarsku.

"Pokud byl pilot, který neměl skončit předemnou, pak právě Hamilton," přiznal. "Rozdíl mezi námi vzrostl na dvacet bodů. Celý závod jsem strávil na druhé pozici za britským jezdcem. Měl jsem velice dobrý závodní rytmus a kdyby předemnou byla čistá trať, mohl jsem jet ještě rychleji.

Před závěrečným okruhem jsem lehce zpomalil, abych získal trochu prostoru pro jedno ostré kolo, jen abych věděl, jaký čas můžu zajet. Nakonec z toho bylo nejrychlejší kolo závodu, tím jsme si potvrdili, že jsme mohli být lepší.

Hamilton je opravdu dobrý jezdec. Neudělal žádnou chybu, čekal jsem na každé zaváhání, kterého bych mohl využít, ale žádné takové nepřišlo.

Zkusili jsme odhadnout, jaké množství paliva bude McLaren při první zastávce tankovat, abychom se díky rychlejšímu pit stopu dokázali před ně dostat, bohužel jsme to neodhadli uplně přesně. Proto jsem za ním byl uvězněn celou dobu. Takové závody nemám rád, byla to docela nuda."

A jaké má Kimi Räikkönen plány na třítýdenní dovolenou?

"Jako obvykle jsem nic dopředu neplánoval. Pojedu prostě tam kam mě to zavane a kde se budu cítit co nejlépe. Určitě pojedu k moři, budu hrát golf a projedu svůj Harley, ale především chci relaxovat. Je načase si užívat a dobít baterie před rozhodujícími šesti závody."