Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

David Coulthard McLarenu věří

David Coulthard McLarenu věří

Coulthard: "V Melbourne budeme konkurenceschopní."

Zimní testování je nenávratně za námi a od startu do GP Austrálie nás dělí pouhý týden. Týmy se již připravují v dějišti první Grand Prix ročníku 2004. Oči mnoha fanoušků a protivníků Mclarenu se snaží nahlédnout do garáže McLarenu a odhalit roušku tajemství, které obklopuje nový monopost MP4-19.
 
Nikdo přesně neví, co McLaren v testech dělal. Na některých okruzích dokázali piloti této stáje překonávat traťové rekordy, jindy zase jezdili ve středu a na chvostu pole. Po prvních nadšených reakcích se najednou začalo mluvit o problémech s vozem.
 
Mělo se za to, že McLaren, který přišel s novým monopostem jako vůbec první, bude mít i nejvíce času na testování a odstranění případných nedostatků a v konečném důsledku maximalizuje výkon a spolehlivost vozu. Nicméně, výsledky zimních testů se, viděno současnou optikou, nedají hodnotit jinak než jako nekonzistentní.
 
První testy přitom byly více než pozitivní. Auto jezdilo velmi rychle a nějaké větší technické problémy snad ani nebyly. S postupem času se však McLaren potýkal s nejrůznějšími technickými selháními. Ani na poli rychlosti se vše nevyvíjelo tak, jak mnozí očekávali a v některých testech se zdálo, že McLaren zaostává. Vše došlo až tak daleko, že Kimi Räikkönen začal volat po větším výkonu motoru Mercedes. To může znamenat, že výkon motoru byl poněkud omezen, aby vydržel nápor celého závodního víkendu.
 
Vítěz loňské GP v Melbourne, David Coulthard, však věří, že tým překoná všechny technické problémy a že se McLaren Mercedes představí jako konkurenceschopný.
 
“Od ledna do února jsme podstoupili množství nejrůznějších testů a to především ve Španělsku. Je pravdou, že nás postihlo několik technických problémů, což souvisí s probíhajícím vývojem vozu. Myslím si, že bychom se spíše obávali, kdybychom žádné problémy neměli. To by totiž bylo velmi neobvyklé. Je velmi těžké odhadovat, jak na tom jsme co se týče výkonu, ale mohu s klidem říci, že v Melbourne budeme konkurenceschopní.”