Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Dramatický a kontroverzní finiš vrátil vedení Franchittimu

Dramatický a kontroverzní finiš vrátil vedení Franchittimu

Po závodě to v boxech hořelo emocemi a nařčeními.

Tony Kanaan vyhrál závod na Belle Isle poté, co mu jednak vydržel benzín až do konce bez nutné zastávky a hlavně co havarovali Scott Dixon a Dario Franchitti - soupeři o titul.

V předposledním kole se na třetím místě jedoucí Dixon snažil předjet druhého Buddyho Rice již bez paliva, ale při výjezdu z předposlední zatáčky dostal Scott Dixon smyk ve chvíli, kdy manévr poslal Buddyho Rice do zdi a napříč postavenému Dixonovi se už za ním jedoucí Franchitti nedokázal vyhnout a narazil do něj.

S pomocí maršálů se pak Franchitti dobelhal s kolem ztráty do cíle, zatímco Dixon měl příliš poškozený vůz. Díky tomu se Franchitti těší náskoku tří budů ze získaného vedení v šampionátu.

Příští týden se jede finále na Chicagolandu. Michael Andretti obvinil Scotta Dixona z toho, že Franchittiho sestřelil schválně, když už se sám dostal do potíží. Navíc pak došlo k ostré konfrontaci mezi Chipem Ganassim a spolumajitelem AGR Kevinem Savoreem.

Zatímco Buddy Rice má špatné svědomí, že ovlivnil bitvu o titul, a omluvil se, Franchitti si nemyslí, že by jej Dixon sestřelil schválně, ačkoli nebyl spokojen se dvěma blokovacími manévry dvě kola před tím.

"Nikdy bych nic takového schválně neudělal," bránil se Dixon. Televizní záběry ovšem ukazují, že po čtvrtinových hodinách se Dixon nesnažil zastavit auto, když couvalo do cesty Franchittimu. Ten pak do něj vrazil.

Na stupních vítězů díky incidentu dojela Danica Patrick na druhém místě, Dan Wheldon třetí. Ten to schytal od Franchittiho, že jej během závodu zdržoval, ačkoli byl o kolo zpátky.

Z pole position odstartoval Helio Castroneves, ale nešikovnou strategii nejprve spadl na čtvrté místo a pak se střetl s Tomasem Scheckterem v první zatáčce ve velké rychlosti. Oba pak tvrdě narazili do bariéry z pneumatik.

Havaroval i jeho týmový kolega Sam Hornish, který se zapletl do hromadné kolize po prvním restartu, do kterého byli zapleteni i Vitor Meira, Sarah Fischer a Danica Patrick.

Tony Kanaan vyhrál tři ze čtyř uplynulých závodů. Příští závod se jede na superspeedway.

"Tenhle okruh nikoho nefavorizuje, nikdo neví, co se stane. Nevyhraje nejlepší muž, vyhraje nejlepší tým," řekl Tony Kanaan.

Výsledky závodu:
1. Tony Kanaan 89 2. Danica Patrick 89 3. Dan Wheldon 89 4. Darren Manning 89 5. Kosuke Matsuura 88 6. Dario Franchitti 88 7. Buddy Rice 87 8. Scott Dixon 87 9. AJ Foyt IV 87 10. Ed Carpenter 87 11. Scott Sharp 82 12. Sam Hornish Jr. 75 13. Tomas Scheckter 67 14. Helio Castroneves 67 15. Vitor Meira 31 16. Sarah Fisher 29 17. Marco Andretti 27 18. Ryan Hunter-Reay 24