Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vůz F1 poprvé poháněn palivem s příměsí bioetanolu!

Vůz F1 poprvé poháněn palivem s příměsí bioetanolu!

Po „zelené“ se vydali Nakajima, Petrobras, FW29 a RVX-07.

Petrobras, dlouholetý partner týmu Williams a společnost zabývající se oleji a lubrikanty, přivítala ve svém výzkumném centru (CENPES) v Riu de Janeiru brazilského prezidenta Luize Inacia Lulu da Silvu, aby mu představila program zabývající se biopalivem.

Tento program vyrábí ethanol ze zbytků zemědělské produkce. První generace biopaliv pochazela přímo z nezpracovaných zemědělských materiálů (etanol z cukrové třtiny a biodiesel z rostlin a olejných semínek).

Vylepšený bioetanol se získává z již použitých zemědělských zdrojů a je proto označován za druhou generaci biopaliv.

Dle pozměněných regulí formule 1 pro rok 2008 musí být každý vůz poháněn palivem s příměsí 5.75 % pocházející z biologického základu. Nové řády jdou v souladu s nařízeními Evropské unie, která budou vyžadovat stejné množství příměsí ve všech vozech od roku 2010.

Petrobras se společně s motorem Toyota RVX-07 poháněným vozem Williams FW29, který před svou debutní Velkou cenou Brazílie pilotoval Kazuki Nakajima, představil na výročním festivalu v ulicích Ria. Kromě podívané pro 35.000 diváků přinesla akce jeden důležitý fakt. Bylo to vůbec poprvé, kdy byl vůz formule 1 poháněn biopalivem.