Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

EuroF3: Erik Janiš je továrním pilotem Mercedesu Benz

EuroF3: Erik Janiš je továrním pilotem Mercedesu Benz

Bude závodit pro ASL - Team Mücke Motorsport.

Erik Janiš bude v příští sezoně závodit jako tovární pilot Mercedesu Benz v Euroserii F3. Stal se členem stáje ASL - Team Mücke Motorsport. Dnes to v Praze oznámili jezdcův manažer Antonín Charouz a Hans-Jürgen Mattheis, jeden z šéfů továrního týmu Mercedes Benz HWA. Dvacetiletý závodník se tak dostal do šampionátu, který platí za jeden z hlavních předstupňů k nejvyšším kategoriím monopostů, včetně formuli 1.

Erik Janiš byl na dnešní tiskové konferenci v pražské Ville Barrandov „přítomen“ prostřednictví telemostu. Ze závodu A1GP v Malajsii se totiž rovnou přesunul do Portugalska, kde na okruzích Braga a Estoril testuje monopost formule 3. Do poslední chvíle nevěděl, co mu manažeři oznámí.

„Tak co tomu říkáš, Eriku,“ řekl Antonín Charouz po zveřejnění novinky směrem k reproduktoru napojeného na pilotův mobilní telefon v Estorilu. „No tak to je vážně supr,“ zněla spontánní odpověď exmistra Evropy motokár. „Moc děkuji za takovou příležitost. Udělám vše, abych takovou důvěru nezklamal,“ odpověděl Erik Janiš a vzápětí už naslouchal dotazům novinářů v zaplněné Ville Barrandov.

Euroserie F3 se jezdí od roku 2003, kdy se na jejím vzniku shodly organizátoři dvou silných národních sérií, německého a francouzského mistrovství. Od svého počátku se stala respektovanou kategorií, z níž nejlepší piloti postupují do nejvyšších světových kategorií včetně formule 1.

Stačí jmenovat Lewise Hamiltona, Christiana Kliena, Roberta Kubicu, Nica Rosberga, Adriana Sutila či Marcuse Winkelhocka, jezdce, kteří se po úspěchu v evropské F3 dostali až do vysněného světa Grand Prix. Polská hvězda Kubica jezdil v roce 2004 jezdil v týmu Petera Mückeho, čili v současné Janišově stáji. Letos tato sestava bojovala až do posledního závodu o jezdecký titul. Švýcar Sebastien Buemi se nakonec stal vicemistrem.

Závody Euroserie F3 se tradičně jezdí v rámci populárního šampionátu cestovních vozů DTM, jeden dvojzávod, ve francouzském Pau, se uskuteční ve společnosti MS cestovních vozů WTCC. Drsné bitvy mladíků znají čeští fanoušci z vysílání televizní stanice Galaxie Sport. Přenosy poběží i v nové sezoně. „Jednáme o tom s Českou televizí,“ uvedl Antonín Charouz.

Erik Janiš: „Jsem velmi, opravdu velmi šťastný. Euroserie F3 je šampionát, o kterém jsem snil. Udělám vše, abych nezklamal důvěru mého manažera Antonína Charouze a továrního týmu Mercedes Benz HWA. S formulí 3 usilovně testuji. Právě jsem v portugalském Estorilu. Z vozu mám stále lepší pocit. Proti monopostu A1GP má sice o poznání menší výkon, nicméně na druhé straně má o kus lepší podvozek. Spousta jezdců nemluví o současné F3 moc pěkně, prý, že se s ní nejezdí nejlépe. Dovolím si s nimi nesouhlasit. Z ovládání mám stále lepší pocit, těším se na každý další kilometr za volantem. S týmem Petera Mückeho jsem navýsost spokojený. Spolupráce probíhá bezvadně, je znát, že jsou to opravdoví profesionálové.“

Antonín Charouz: „Mám radost, že talent Erika Janiše zaujal vedení týmu Mercedes Benz HWA, jedné z nejlepších světových stájí. Erik má dvouletý kontrakt jako junior Mercedesu Benz HWA. Stejný kontrakt měla třeba dnešní superstar formule 1 Lewis Hamilton, jenž Euroserii v roce 2005 vyhrál. Ohledně Erikova pokračování v A1GP to zatím vypadá tak, že  ve zbytku sezony už pokračovat nebude a soustředí se na přípravu před sezonou F3. Zatím ale není jasné, kdo a odkdy jej nahradí.“

Hans-Jürgen Mattheis: „Erik Janiš je výjimečně talentovaný závodník, a proto jsme si jej vybrali pro náš juniorský program. Myslím, že s ním můžeme dosáhnout velkých výsledků. Bude mít veškerou péči naší stáje a jsem přesvědčen, že ji dokáže využít. Informace z jeho testování jsou jen pozitivní. Je první z našich juniorů pro příští sezonu, ostatní jména budou známá po 15. prosinci.“