Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Adam Kout se blýskl v Eurocupu formule Renault 2.0

Adam Kout se blýskl v Eurocupu formule Renault 2.0

Ve velké konkurenci dojel na dvanáctém místě.

Až nečekaným úspěchem skončilo vystoupení týmu Křenek Motorsport v úvodním podniku letošního ročníku Eurocupu formule Renault 2.0. Na belgickém okruhu ve Spa-Francorchamps se oba jeho jezdci Adam Kout a Jakub Knoll během celého víkendu konstantně zlepšovali a ve druhém závodě nakonec Kout dojel na vynikajícím dvanáctém místě, jen dvě příčky od bodů.

Páteční kvalifikace přitom českým zástupcům příliš nevyšla. Kouta od postupu do tzv. Super Pole pro 24 nejrychlejších dělilo sedm setin sekundy, Knoll uzavíral výsledkovou listinu, čítající těžko uvěřitelných 48 jmen.

V sobotní jízdě však Kout opět prokázal svoji chladnokrevnost a chytrost, když se dokázal probít o sedm míst vzhůru a dokončit na 20. místě. Knollovo snažení bohužel ukončil neurvalý manévr španělského soupeře, jenž mu vedle bočnice a podlahy poškodil i pneumatiku.

Zatímco v sobotu byl průběh závodu relativně klidný, v neděli již od prvních metrů létaly jiskry. Koutovi se podařilo vyhýbat se početným roztočeným monopostům a na rozdíl od většiny ostatních pilotů také udržet tempo. Z toho pramenil nevídaný vzestup z 27. pozice na roštu na 14. na konci 2. kola!

I přes výjezd Safety Caru, kvůli němuž přišel o pracně vybudovaný náskok, nejen odolal všem útokům pronásledovatelů, ale dokázal si ještě polepšit, když poslední předjížděcí manévr realizoval v závěrečném kole v náročné pasáži zatáčky Stavelot.

Knoll, získávající stále více na jistotě, uzavřel své účinkování 30. místem.

Josef Křenek, šéf týmu: „Ze Spa odjíždíme s dobrými pocity. Dokázali jsme držet krok s vozy mnohem větších stájí a navíc máme stále potenciál pro další zlepšení. Adamův výkon v závodech byl bezchybný, více se však teď musíme soustředit na kvalifikaci, kde bude jednoznačně naším cílem postup do Super Pole.

Jakubovým úkolem bylo především seznámení s dosud neznámou tratí, na níž se pojede jeden z dílů severoevropského mistrovství F Renault. To je pro letošek jeho hlavním závodnickým programem.“

Po dvojnásobném selhání hlavního favorita Valtteriho Bottase (SF, Motopark Academy) si palmu vítězství odnesli v sobotu Daniel Ricciardo (AUS, SG Formula) a v neděli senzačně na divokou kartu(!) startující Paul Meijer (NL, MP Motorsport). Celkově vede Ricciardo s 23 body. Příští závod Eurocupu se uskuteční 7. a 8. června 2008 na britském autodromu Silverstone.