Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Návrat Cristiana da Matty

Návrat Cristiana da Matty

V závodě Grand Am v Laguna Seca vedl deset kol.

Minulá neděle se stala dalším velkým dnem v životě a kariéře Cristiano da Matty. Jeho silná vůle vrátit se po těžkém zranění hlavy zpět do kokpitu závodního vozu byla korunována prvním postupným úspěchem. Společně se svým dlouholetým přítelem z doby závodění v sérii CART a později Champ Cars, Jimmym Vaserem, se zúčastnil závodu  sportovních vozů série Grand Am na kalifornském okruhu Laguna Seca.

Zhruba hodinu před koncem závodu se dokonce jejich vůz stáje Bob Stallings Racing s da Mattou v kokpitu dostal do vedení závodu. Pak však přišlo několik taktických chyb a především prudké Cristianovy žaludeční potíže, které donutily posádku vzdát. Přestože by to však ani jeden z pilotů coby správných závodníků nepřiznal, o výsledek tentokráte skutečně nešlo.

Cristiano si nemohl pro svůj návrat vybrat lepšího parťáka než pohodáře Vassera. "Myslím že to byl skvělý víkend, jako stvořený pro Cristianův návrat. A závodit pro Boba (Stallingse) je vždycky zábavné. Upřímně řečeno, poté jak probíhal celý závodní výkend jsme takovýto výsledek nečekali. Cristiano dostal zřejmě otravu z nějakých potravin, což bylo velmi nešťastné. Kromě toho náš tým udělal několik strategicky chybných rozhodnutí, a to nás odsunulo vzad, ale jinak to byl dobrý víkend, myslím, že pro Cristiana skvělý víkend, vynikající návrat na závodní dráhu."

"Myslím, že odvedl vynikající práci a už se těším, až spolu znovu jako jedna posádka pojedeme další závod. Plány máme vytýčeny, ale k jejich uskutečnění ještě zbývá dotáhnout pár detailů."

"I knew the moment had arrived , For killing the past and coming back to life"
                                                              ( Polly Samson / Pink Floyd)

Výsledky Cristianova návratu k profesionálnímu závodění jsou jistě velmi povzbudivé, důležité je, že to tak cítí i on. "Bože, bylo to jako bych měl v žaludku kočku," popisoval své problémy po závodě. "Začalo to být zlé hned jak jsem při první žluté vlezl do vozu a s každou další se to jen horšilo. Zajímavé je, že v zápalu boje při závodě jsem problémy necítil. Ale s každou další žlutou to bylo horší a horší. A dnes jich bylo dost. Bohužel jsme udělali chyby i jako tým, ale takové už je závodění. Ale vezmu-li v úvahu, že to byl můj návrat na scénu, pak nejsem nespokojen. Důležité je, že dokážu být stále rychlý, to je velké povzbuzení do budoucna."

Návrat Cristiana da Matty je dalším úžasným příběhem motorsportu, stejně jako například návrat Alessandra Zanardiho. Ale jejich pevná vůle by nebyla nic platná nebýt těch, kteří v rozhodujících okamžicích udělali vše pro záchranu jejich životů.  

Velká fotografie: Gainsco Racing / Marshall Pruett

Photo courtesy of Gainsco Racing / Marshall Pruett