Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Modrobílé krásky zmizí z oválů i okruhů

Modrobílé krásky zmizí z oválů i okruhů

Krátké ohlédnutí za třinácti lety týmu FCR.

Jak jsme včera informovali zde, tým Forsythe Racing ukončil svou závodní činnost, přinejmenším na úrovni vrcholové okruhové a oválové zámořské scény. Modrobílé monoposty kanadského týmu po sobě za třináct let působení v sériích CART / Champ Car zanechaly nesmazatelné stopy. Vraťme se nyní nakrátce slovem a obrazem trochu zpět a připomeňme si ty šťastnější dny (a s nimi i nešťasnou neděli 31. října 1999, kdy ve Forsythově monopostu tragicky zahynul při závodu v Kalifornii Greg Moore).

Tým s Forsythovým jménem ve svém názvu se poprvé na zaoceánské formulové scéně objevil v roce 1983. Po dvou letech nepříliš výrazných výsledků, byť Teo Fabi získal čtyři vítězství a pole position pro Indy 500 v roce 1983,  zmizel Forsythe Racing ze scény, aby se na ni vrátil v podstatně silnější formě v roce 1994 jako Forsythe-Green Racing. Jenomže již v příštím roce se Forsythe s Greenem rozešli a Green si s sebou odvedl i Jacquese Villeneuva, se kterým získal pak Team Green v roce titul šampióna CART a vítězství v Indy 500. Villeneuva nahradil Forsythe dalším výrazným kanadským talentem v osobě Grega Moora. Ten pak za tým Gerryho Forsytha jezdil až do své tragické smrti na Fontaně.

V roce 1998 přišel do týmu další Kanaďan, Patrick Carpentier a pro sezónu 2003 pak Paul Tracy. S ním pak získal v tomto roce tým i titul šampióna série. Forsythe Championship Racing se rozloučí s americkou okruhovou scénou při posledním závodě CCWS (byť již pod hlavičkou Indycar Series) v Long Beach, kde hodlá Gerry nasadit až tři vozy. Kdo však do jejich kokpitů usedne, je zatím tajemstvím.

 

Fontana, 30.10. 1999 RIP, Greg (1)

Tracy s Lolou na oválu v Milwaukee (2)

U FCR dokázali brát občas život s humorem. Tady je Tracy při velikonočních testech CCWS v Portlandu (2). ..

a tady šéf týmu Neil Micklewright po prohrané sázce s A.J. Allmendingerem (2)

A.J. přinesl do týmu v roce 2006 novou energii a řadu vítězství. Ale vidina lepších příjmů v NASCAR byla přiliš silná. Špatné rozhodnutí (2)

Tracy vlétl do sezóny 2007 v Las Vegas nadějně, ale zranění z Long Beach a neschopnost týmu najít správný klíč k nastavení vozu udělaly z poslední sezóny FCR spíše zlý sen (2)

Prapor držel jen Španěl Oriol Servia a nevedl si zle (3)

So long, FCR! (1)

Velké fotografie: (1) Peter Burke - Speedcenter, (2) Champcar media / USA LAT Photographic, (3) Michal Beran - Formule.cz