Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Virtuální Velká cena Monaka

Virtuální Velká cena Monaka

Piloti SimRacing.cz si dali dostaveníčko v Monte Carlu

Stejně, jako má svět svých sedm divů, může se motoristický sport pyšnit třemi nejvzácnějšími klenoty historie. Tři zcela odlišné závody mají jedno společné – jsou tak prestižní, že neexistuje snad žádný příznivec rychlých kol, který by je neznal. 500 mil Indianapolis, 24 hodin Le Mans a Velká cena Monaka.

Nejkratší, nejpomalejší, nejzáludnější, nejtěžší, nejnenáviděnější a zároveň nejoblíbenější… Tohle všechno by se o závodu v klikatých uličkách Monte Carla dalo napsat. Pro fanoušky motoristického sportu se jedná o nenahraditelnou událost. Okruh jako takový by nikdy neprošel technickými regulemi FIA, avšak právě výjimečnost tohoto místa nedovoluje jejím šéfům tento okruh vyškrtnout z kalendáře.

Nejkratší trať seriálu měří 3 370 metrů a jezdci si v přítomnosti svodidel prakticky nemají kde oddychnout.

Předjíždění v Monaku je téměř nemožné. Získat se dá tak snad pouze na startu, při zastávkách v boxech nebo po chybě soupeře. Zisk pole-position je tak klíčem k vítězství a ten pro sebe získal Petr Mohapl (ZiZiN), když o víc než desetinu sekundy překonal Karla Juránka (Kai-Yin).

Závod už na startu poznamenala hromadná havárie, když se Patrik Zajíc (Pates) startující ze třetího místa rozjel na zpátečku přímo pod kola Petru Štverákovi (Iceman). Na incident doplatil také za nimi startující Kamil Petrucha (Krokouš). Využili toho naopak piloti startující z levé strany startovního roštu.

Nejdramatičtější havárie závodu se odehrála ani ne sekundu po jeho startu.

Kai-Yin se v první zatáčce dostal do vedení, brzy o něj však kvůli nešťastnému manévru pilota o kolo zpět přišel. ZiZiN ale v čele také nevydržel dlouho, nejprve pouze dostal smyk v La Rascasse, o chvíli později ale zdemoloval vůz v první zatáčce a musel odstoupit. Do čela se vrátil Kai-Yin a už ho do cíle nepustil.

Ač byl ZiZiN suverénně nejrychlejší, nedokázal své působení v Monaku dotáhnout do vítězného konce.

Na druhém místě se usadil Marek Prokes (Marpro), vyrovnanou jízdou s minimem chyb a využitích těch soupeřů si získal obrovský náskok, takže ani nevadilo, když v závěru narazil do bariéry v nájezdu na cílovou rovinku a musel měnit přední spoiler.

Senzační třetí místo vybojoval nováček série Pavel Fabry (Píďa) z týmu Formule.cz, který podobně jako Marpro dokázal jet čistě, takže i přes výměnu předního křídla předčil mnohé své soupeře. Čtvrý dokončil vedoucí muž pořadí Václav Brožovský (Zydar), který jezdil dlouho třetí, jeho chyba v La Rascasse ho ale o umístění na stupních vítězů připravila.

Zydar (28) se vlastní chybou připravil o třetí místo ve prospěch Pídi (39).

Pro páté místo si dojel Michal Šedivý (Medax), když celý závod sváděl souboje s Krokoušem. Ten se jej dlouho neúspěšně pokoušel předjet, což se mu nakonec povedlo v nejpomalejším místě trati - v zatáčce Loews. Jen o dvě zatáčky dál mu to ale Medax zkusil vrátit, došlo ke kontaktu a Krokouš skončil ve zdi. Nakonec obsadil šesté místo, což je po loňském výsledku jistě zklamání.

Krokouš předvádí jeden z mála úspěšných předjížděcích manévrů.

O zklamání rozhodně nemůže mluvit Martin Bursík (MartinB - nemá ovšem nic společného s předsedou Strany Zelených), který zajel na své poměry životní závod, když skončil sedmý. V cíli se pak radoval, jako kdyby právě vyhrál.

Pilot BOOM Racingu při své životní jízdě Monte Carlem na cestě za sedmým místem.

Příští závod se pojede 9. června na okruhu Gillese Villeneuvea v Kanadě.

Hlavní cíl činnosti SimRacing.cz je sdružovat virtuální piloty závodních simulátorů a poskytovat jim kvalitní herní zázemí, podporu v podobě vývoje herních módů a služby spojené s provozem herních serverů. V současné době sdružení SimRacing.cz představuje největší seskupení virtuálních pilotů a hráčů v České republice a také ve světě.SimRacing.cz si získal dobré jméno a uznání za kvalitní podporu svých pilotů a zázemí poskytované hráčům. Potvrzením je účast pilotů z řad profesionálů reálného závodění, kteří se zde připravují a měří své síly.

Tovární podpora výrobce Image Space Incorporated a zastoupení pro distribuci enginu rFactor pro Českou republiku dělá SimRacing kvalitním partnerem pro piloty a hráče z řad široké veřejnosti. Na SimRacing.cz se přiblížíte realitě.