Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Ve Francii bude otestováno nové pravidlo safety caru

Ve Francii bude otestováno nové pravidlo safety caru

Jezdci budou elektroniku vozu přepínat do pomalého režimu.

Jak jsme informovali v našem Barometru, vedení formule 1 zvažuje zavést softwarové úpravy v elektronické řídící jednotce (ECU) s cílem omezit rychlost monopostů v době, kdy na trať vyjede safety car.

Diskuze nad úpravami pravidel, které zakazují vjezd do boxové uličky v době, kdy na trať vyjede zpomalovací vůz, nastartovaly zejména po Velké ceně Španelska, kde dostal Nick Heidfeld (BMW) penalizaci, ačkoli neměl jinou možnost než zajet k mechanikům, jinak by mu na dráze došlo palivo.

To se nelíbilo žádnému z týmů a od té doby se diskutuje řešení, které by omezilo rychlost vozů v době, kdy na trať vyjede safety car. Do režimu safety caru by elektroniku vozu přepínali sami závodníci po obdržení zprávy, že byl vydán pokyn ředitelství závodu k vyjetí safety caru na trať.

Systém bude otestován během pátečních tréninků na Velkou cenu Francie na okruhu Magny-Cours. Pokud bude úspěšný, je možnost jeho zavedení ještě v letošní sezoně. Při výjezdu safety caru by se pak vjezd do boxové uličky už nezakazoval.