Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

FIA požádala BBC o záznamy rozhovorů s Whitmarshem

FIA požádala BBC o záznamy rozhovorů s Whitmarshem

Věří, že do vyšetřování kauzy z Melbourne vnesou více světla.

Zástupci Mezinárodní automobilové federace zaslali dopis britské stanici BBC dopis, ve kterém prosí o záznamy rohovorů s Martinem Whitmarshem, které byly pořízeny krátce po Velké ceně Austrálie. Její závěr, jak známo, doprovází kauza o incidentu mezi Lewisem Hamiltonem a Jarnem Trullim a následné aféře.

Vrcholný orgán motorsportu pokračuje ve vyšetřování kauzy McLarenu, který údajně po závodě lhal sportovním komisařům, rozhovory s Martinem Whitmarshem by prý mohly do celé záležitosti vnést více čerstvého světla. FIA se nyní snaží zjistit, co šéf stáje z Wokingu o kontroverzní situaci za safety carem věděl.

Ačkoliv Whitmarsh během víkendu v Malajsii tvrdil, že o rozhovoru mezi Hamiltonem a dnes už bývalým sportovním ředitelem Davem Ryanem nic nevěděl a popřel, že by Hamiltona někdo rádiem nutil nechat Trulliho předjet, jeho komentáře po skončení Velké ceny Austrálie naznačují, že rádiové spojení slyšel.

V živém rozhovoru pro BBC Radio 5 Whitmarsh krátce po skončení závodu v Melbourne řekl: "Za safety carem vyjela Trulliho toyota mimo trať do trávy. Lewis jej předjel, což podle pravidel mohl, Trulli jej pak krátce poté za safety carem předjel zpátky, sportovní komisaři pak zprvu tvrdili, že to bylo proti pravidlům. Nyní věc plně vyšetřují a my se brzy dozvíme, jestli je to třetí nebo čtvrté místo."

V jiném rozhovoru pro reportéra BBC Teda Kravitze řekl: "Trulli jej pak předjel zpátky, což by se normálně nemělo. Vím, že FIA celou situaci nyní prošetřuje."

FIA byla na existenci těchto rozhovorů upozorněna a věří, že BBC podpoří vyšetřování tím, že nabídne přístup ke svým záznamům.

McLaren byl na konec dubna předvolán před Světovou radu motorsportu, aby zodpověděl několik zásadních otázek ohledně svého lhaní sportovním komisařům a nucení Hamiltona podat nepravdivé tvrzení.