Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Webber bude penalizován

Webber bude penalizován

K jeho času z kvalifikace bude připočtena jedna sekunda.

Pilot Jaguaru Mark Webber bude penalizován připočtením jedné sekundy k jeho času v kvalifikaci. Jedná se o trest za ignorování žlutých vlajek během včerejšího volného tréninku.
 
Sportovní komisaři dohlížející na Grand Prix Evropy uvedli, že Australan ignoroval mávání žlutými vlajkami, zatímco byl z tratě odstraňován Massův Sauber.
 
"Po vyslyšení jezdce a zástupce stájí sportovní komisaři shlédli videozáznam," píše se v oficiálním prohlášení.
 
"Je evidentní, že auto číslo 12 (Felipe Massa) zastavilo za stanovištěm traťových komisařů číslo 32, které začalo okamžitě mávat dvěma žlutými vlajkami. Stanoviště číslo 31 mávalo v tom samém okamžiku jednou žlutou vlajkou. Stanoviště 29 rovněž mávalo žlutou vlajkou, což podle prohlášení jezdců nebylo vidět."
 
Podle Marka Webbera byla vzdálenost mezi stanovištěm 31 a incidentem příliš krátká. Navíc se jedná o dlouhý sektor, který může ovlivnit posouzení toho, zda-li jezdec skutečně zpomalil. Vzdálenost je přibližně 200 metrů a Článek 4.1.2 b) Přílohy H je poměrně jasný co se použití žlutých vlajek týče.
 
Podle sportovních komisařů Webber porušil nařízení FIA a potrestali jej "penalizací jedné sekundy, která bude připočtena k jeho času v kvalifikaci."
 
Z prakticky identického přestupku byl obviněn i třetí jezdec Jaguaru Björn Wirdheim. Komisaři však nakonec rozhodli, že jej pouze pokárají. Pokud by se napomenutí opakovalo, nemohl by se Švéd zúčastnit jednoho závodního víkendu.
 
Webber je již čtvrtým potrestaným pilotem během tohoto víkendu. Giancarlo Fisichella (Sauber), Zsolt Baumgartner (Minardi) a Gianmaria Bruni (Minardi) poklesnou na startu o deset příček, poté co byl v jejich vozech vyměněn motor.