Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Návrat do Long Beach

Návrat do Long Beach

IndyCar Series poprvé v ulicích amerického Monte Carla.

Přestože se může zdát, že obě části nadpisu tohoto článku " Návrat do Long Beach - ICS poprvé v ulicích amerického Monte Carla" si protiřečí, myslím, že celkem přesně vystihují poněkud zvláštní situaci okolo nedělního závodu, která má úzkou spojitost s nedávnou historií amerického formulového sportu. 

Přestože se lońský závod jel již pod hlavičkou IndyCar Series, pro všechny "pravověrné" příznivce odkazu dědictví CART/CCWS se jednalo o poslední závod Champ Cars. Vždyt se zde jelo s monoposty Panoz a byli zde všichni ti, kteří v posledních letech existence Champ Cars něco znamenali. Pro fanoušky to bylo rozloučení s jednou dlouhou a slavnou kapitolou amerického motorsportu a pro řadu z nich ne oslava sjednocení, ale tryzna za poraženého přítele. Tím spíše pro ty, kteří v závěrečných kolech během televizního přenosu museli sledovat ne posledního hrdinu éry CART Willa Powera, ale pro mnohé nudný rozhovor s Danicou Patrick.

Naštěstí rozkol v řadách týmů, jezdců a všech těch, kteří se motorsportem skutečně živí, nebyl nikdy tak hluboký, jako ten, který v uplynulých třinácti letech zažívali kdysi jednotní fanoušci amerických formulí. A tak letošní návrat IndyCar Series do Long Beach je snad skutečně důvodem k nadějím na lepší zítřek série IndyCar. Protože na závod ulicemi amerického Monte Carla, jak se vždy podniku v Long Beach přezdívalo, se těší snad úplně všichni, počínaje nosáčem Kanaanem, přes Erica Bachelarta a Chipa Ganassiho až k Justinu Wilsonovi. 

Tony Kanaan zde jel svůj vůbec první závod v USA v roce 1996, vyhrál tehdy v sázce na členech svého týmu snad desatery hodinky, a v neděli zde absolvuje svůj jubilejní stý závod v sérii IndyCar.

Eric Bachelart zde před osmnácti léty vyhrál svůj první závod série Indy Lights a v neděli bude čestným startérem závodu. Chip Ganassi vzpomíná na nezapomenutelné vítězství Alexe Zanardiho v roce 1997 a Justin Wilson, loňský držitel pole position, by se zítra jistě rád kvalifikoval stejně dobře. 

Jedno jméno však v neděli ve sjednoceném paddocku bude chybět všem: Paul Leonard Newman

Toyota Grand Prix of Long Beach - Streets of Long Beach:
Délka trati: 1,968 míle, 11zatáček
 
 
Časový program (SELČ):
Pátek 17. dubna
19:00 – 20:30  volný trénink
23:00 – 00:00  volný trénink 
 
Sobota 18. dubna
19:25 – 20:25  volný trénink skupina 1
23:10 – 00:40  kvalifikace 
 
Neděle 19. dubna
22:30 – Start Toyota GP of Long Beach