Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Rookie Orientation Program - povinnost pro "zelenáče"

Rookie Orientation Program - povinnost pro "zelenáče"

Na ovál v Indy dnes vyjede 6 nováčků

Zatímco oficiální tréninkové jízdy v Indianapolis začnou až zítra, některé týmy a jejich jezdci okusí ovál v Indianapolis již dnes. Předpokládá se, že k splnění požadavků ROP (Rookie Orientation Program) nastoupí následujících šest jezdců:

Nelson Philippe, Raphael Matos, Stanton Barrett, Mike Conway, Alex Tagliani a Robert Doornbos.

Pokud podmínky programu splní, budou moci zítra odpoledne lokálního času nastoupit spolu s ostatními k tréninkovým jízdám. Přitom splnit podmínky ROP není pro toho, kdo v Indy nikdy nestartoval, zcela jednoduché. Ovál v Indy má celou řadu specifik a záludností a především pokud jsou složitější povětrnostní podmínky, je průjezd každou ze čtyř na první pohled stejných zatáček jiný.

Každý z nováčků má dva dny na to, aby dokázal, že je schopen na oválu absolvovat konzistentně 10 kol určenou průměrnou rychlostí a to za podmínek, kdy se po trati mohou pohybovat i jiní jezdci. ROP má čtyři fáze a pro každou je určeno rozmezí rychlostí, ve kterých se musí každé z deseti kol pohybovat. Z letošních nováčků by neměl mít nikdo problém požadavky ROP splnit.

Příležitost svézt se však kromě nováčků dostanou i ti, kteří ještě letos v IndyCar Series nestartovali. Týká se to následujících pilotů:

Scott Sharp, Paul Tracy, John Andretti, A.J. Foyt IV, Buddy Lazier, Davey Hamilton and Alex Lloyd

Jejich účast v dnešních a zítřejších jízdách v rámci ROP však není povinná.