Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Castroneves se vrátil do Indy ve velkém stylu

Castroneves se vrátil do Indy ve velkém stylu

První řada: Castroneves, Briscoe, Franchitti

 Včerejší fantastický souboj s časem během tradičního prvního dne kvalifikací v Indianapolis, kdy jde o postavení na čele pole a o následujících deset míst na startovním gridu, skončil obrovským úspěchem stáje Rogera Penskeho. Helio Castroneves a Ryan Briscoe byli po většinu odpoledne těmi absolutně nejrychlejšími, Will Power se i nadále zlepšoval a nakonec se dokázal jasně kvalifikovat na devátém místě.

Šachová partie posledních dvou kvalifikačních hodin vyvrcholila v poslední půlhodině, kdy se postupně šest jezdců pokusilo sesadit Castronevese z jeho tolik ceněné pozice nejrychlejšího muže kvalifikace v Indy. Neuspěl ale ani Ryan Briscoe, který držel tuto pozici během úvodní části kvalifikace, neuspěli ani oba piloti Chipa Ganassiho a ani Graham Rahal, který však na sebe čtvrtým nejlepším časem výrazně upozornil a stal se rázem jedním z favoritů klasického závodu. Napětí kvalifikace v Indy spočívá především v tom, že pokud jezdec a tým dospějí k názoru, že jsou schopni svůj předešlý výkon zlepšit, musí svůj dosavadní platný výkon nejprve odvolat. Znamená to, že kdokoliv z první jedenáctky průběžného hodnocení se včera rozhodl svůj pokus opakovat, vydával se na riskantní cestu dalšího pokusu, který mohl skončit nakonec daleko hůře, než ten původní.

Podmínky včera totiž v Indy pilotům vůbec nepřály. Bylo poměrně chladno a navíc vál silný nárazový vír, což je v Indy velmi nebezpečná kombinace. I díky tomu někteří piloti, kteří reálně vzato neměli šanci na umístění v první jedenáctce, na trať ani nevyjeli.

Z první jedenáctky se však odstupovalo i z jiných důvodů. Tony Kanaan nastoupil se zcela přestavěným vozem, jehož povrchové díly byly použity z vozů jeho stájových kolegů a který byl okamžitě překřtěn na "FrankenKanaanův" vůz. Tony se s ním kvalifikoval poměrně slušně, ale byl vzápětí diskvalifikován, protože jeho vůz byl při technické kontrole mírně pod váhu. Psychická zátěž na piloty je při kvalifikaci v Indy extrémní a bylo to vidět i na jindy velmi klidném a pohodovém Kanaanovi. Nakonec se však dokázal znovu plně soustředit a kvalifikoval se jako nejrychlejší pilot svého týmu, tedy na pozici, kterou včera dlouho držela Danica Patrick.

Podobným stresem prošel i Graham Rahal. Poté, co se velmi dobrým časem dostal do první jedenáctky, se jeho tým po konzultaci s technickými komisaři rozhodl jeho výkon odvolat. Důvodem totiž bylo zjištění, že vůz pro vlastní závod musí mít přesně definované části konstrukce vozu shodné s těmi, které tým použil během kvalifikace. Vedení N/H/L Racing se rozhodlo Grahamův vůz znovu přestavět a Graham se se situací vyrovnal s klidem zkušeného jezdce. Svůj předcházející výkon ještě zlepšil a průměrnou rychlostí v prvním kole dokonce ohrožoval Castronevesovu pole position.

Mezi těmi, kteří se o kvalifikaci pokusili, nakrátko se do TOP 11 dostali, ale neuspěli, byli například Rafael Matos, Paul Tracy, Hideki Mutoh, či Ed Carpenter. Paul Tracy doplatil především zřejmě na fakt, že jeho program u KV Racing je finančně poněkud omezený a Paul má v rámci leasingového programu Hondy k dispozici menší počet "motorových hodin" svého agregátu, než jeho největší soupeři. To, že vozy jeho týmu však budou pro závod v Indy připraveny velmi dobře, dokázal jeho kolega Mario Moraes, který se dokázal kvalifikovat na sedmé pozici.

Pozornost si určitě zaslouží i výkon Alexe Lloyda, který v Indy startuje dík společnému programu stájí Chipa anassiho a Sama Schmidta. "Pink Lloyd", jak mu letos v Indy nikdo jinak neřekne díky růžovému zbarvení vozu a kombinézy, sice musí snášet neustálé narážky na barvu svého monopostu, ale posměváčkům včera odpověděl tím nejlepším možným způsobem.

Kvalifikace v Indy dnes pokračuje soubojem o 12. až 22. startovní pozici.

 Údaj v tabulce odpovídá průměrné rychlosti čtyř kvalifikačních kol.

p.
 Jezdec  Tým
Rychlost
1.
 H.Castroneves  Team Penske
224.864
2.
 R.Briscoe  Team Penske
224.083
3.
 D.Franchitti  Target Chip Ganassi Racing
224.010
4.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
223.954
5.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
223.867
6.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
223.612
7.
 M.Moraes  KV Racing Technology
223.331
8.
 M.Andretti  Andretti Green Racing
223.114
9.
 W.Power  Team Penske
223.028
10.
 D.Patrick  Andretti Green Racing
222.882
11.
 A.Lloyd  Chip Ganassi Racing / SSM
222.622

Všechny údaje neoficiální