Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Druhý den kvalifikací poznamenaly havárie

Druhý den kvalifikací poznamenaly havárie

Těžký den pro Dreyer & Reinbold Racing

Druhý kvalifikační den v Indianapolis, kdy se rozhodovalo o postavení od 12. do 22. místa na startu , byl snad ještě napínavější a dramatičtější, než sobotní souboj o první startovní řadu. Ti, kdož se  dokázali během víkendu kvalifikovat, mají totiž klid a mohou se v nadcházejícím týdnu plně soustředit na přípravu nastavení monopostu pro vlastní závod.

Podmínky na dráze byly příznivější, než v sobotu, což se však paradoxně projevilo spíše větším počtem havárií. Nejhůře včera dopadla stáj Dreyer & Reinbold Racing. Nejprve těžce havaroval nováček Mike Conway, v druhé části kvalifikace pak svůj monopost poškodil i John Andretti. Pro tým, který patří spíše mezi ty chudší se slabším technickým zázemím to může být skutečný problém. Zatímco Andretti přestál havárii bez zranění, Mike Conway dopadl hůře a byl hospitalizován se zhmožděnými plicemi. Třetím pilotem, který prohrál souboj s první zatáčkou v Indy, se stal Alex Tagliani. I on však vyvázl z havárie bez zranění.

 Uznání si včera opět zasloužil Graham Rahal. Stalo se tak během výše zmíněného incidentu Johna Andrettiho, který se stal během tréninkových jízd, nikoliv během kvalifikačního pokusu. Rahal byl na dráze za Andrettim a jeho monopost mířil přímo na kokpit poškozeného Andrettiho vozu. Graham prokázal skvělou duchapřítomnost i kontrolu nad vozem, když uvedl svůj vůz do smyku, vyhnul se tak vraku Andrettiho monopostu, dostal se mimo trať, ale dokázal ho ještě zvládnout natolik, že sám do ochranné bariéry nenarazil.

Celkem jistými postupujícími se brzy stali Matos, Tracy, Wilson a překvapivě i Vitor Meira, který nakonec zajel lépe než Dan Wheldon. Ten však bojoval především s nastavením nově opraveného monopostu a tým se teď soustředí spíše na přípravu na vlastní závod.

Bojovalo se až do závěrečných minut, kdy byl v souboji o  pozice v druhé kvalifikační jedenáctce nakonec úspěšný i Scott Sharp. Jeho pokus však rovněž znamenal, že kvalifikace bude příští týden pokračovat mimo jiné i pro E.J. Visa, který až do jeho pokusu byl na 22. pozici.

 Kvalifikační jízdy v Indy pokračují o příštím víkendu závěrečnými dvěma dny.

 Údaj v tabulce odpovídá průměrné rychlosti čtyř kvalifikačních kol.

p.
 Jezdec  Tým
Rychlost
12.
 R.Matos  Luczo Dragon Racing
223.429 
13.
 P.Tracy  KV Racing Technology
223.111 
14.
 V.Meira  A.J.Foyt Enterprises
223.054 
15.
 J.Wilson  Dale Coyne Racing
222.903 
16.
 H.Mutoh  Andretti Green Racing
222.805 
17.
 E.Carpenter  Vision Racing
222.780 
18.
 D.Wheldon  Panther Racing
222.777 
19.
 A.J.Foyt IV  A.J.Foyt Enterprises
222.586 
20.
 S.Sharp  Panther Racing
222.162 
21.
 S.Fisher  Sarah Fisher Racing
222.082 
22.
 D.Hamilton  DRR/Kingdom Racing
221.956 

Všechny údaje neoficiální