Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Renault si představoval začátek sezóny jinak

Renault si představoval začátek sezóny jinak

Pět bodů rozhodně nenasytí předsezónní ambice.

Šéfinženýr Renaultu přiznává, že výkony týmu v dosavadním průběhu sezóny nesplňují očekávání a je tedy zklamaný.

Francouzská stáj si před sezónou dala za cíl bitvu o oba tituly, její optimismus vycházel z povedeného závěru loňského ročníku, kdy Fernando Alonso vyhrál velké ceny v Singapuru a Japonsku.

Nicméně, dosavadní výkonnost vozu R29 nedovoluje Fernandu Alonsovi a Nelsonu Piquetovi předsezónní cíle naplňovat.

Symonds v rozhovoru před Velkou cenou Španělska říká, že očekával mnohem silnější start do letošní sezóny.

"Jsem z našeho startu do sezóny zklamaný. Jsme si dobře vědomi toho, že během zimního testování je těžké snažit se odhadnout konkurenceschopnost, ale když jsme přijeli do Melbourne, cítili jsme, že jsme na tom lépe, než podle výkonu, který jsme podali.

Nicméně, co mě ohromilo, jak tým reagoval na potřebu zlepšit konkurenceschopnost, zejména poté, co byl výklad pravidel o difuzoru objasněn, podařilo se nám totiž na vůz aplikovat nový difuzor v Číně, za což patří velké poděkování celému týmu.

Začátek sezóny byl tedy zklamáním, ale rozhodně jsme se v uplynulých čtyřech závodech posunuli v pořadí nahoru a ještě se máte na co těšit."

Symonds nicméně trvá na tom, že se Renault ve Velké ceně Španělska zlepší díky novým dílům, které do Barcelony přiveze. Tým navíc představí i inovovaný difuzor, jehož první verzi nasadil ve Velké ceny Číny.

"Celý tým stále pracuje velice tvrdě na vývoji a difuzor a podlaha, které přivezl do Číny, jsou skutečně jen prvním krokem a v průběhu roku uvidíme další verze, tu první snad už v Barceloně.

Navíc máme tento víkend nově řešený proud vzduchu kolem pneumatik, celkem významné změny v designu vedou ke zvýšení přítlaku, a nové zadní křídlo. Dále budeme závod co závod představovat další malé aerodynamické změny. Celkově můžeme v Barceloně očekávat slušný krok vpřed ve výkonnosti."

Jednička týmu Fernando Alonso má pro domácí velkou cenu jasný cíl, získat co nejvíce bodů a po dvou neúspěšných ročnících konečně na rodné půdě uspět.

"Je vždy velice speciální závodit ve Španělsku, a já jsem šťastný, že mám letos dva závody doma, v Barceloně a ve Valencii. Když vidím podporu fanoušků, vždy mě to nakopne a už jen doufám, že jim dokážu udělat radost a mít silný víkend.

Bude těžké bojovat o pódium, ale snad se dokážeme dobře kvalifikovat a v závodě vydatně bodovat."