Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari už podle Massy nemá šanci na titul

Ferrari už podle Massy nemá šanci na titul

I kdyby bylo nejrychlejší, Brawn bude stále bodovat.

Poté, co Jenson Button v dnešní Velké ceně Španělska získal čtvrté vítězství z pěti závodů Felipe Massa připustil, že šance Ferrari na zisk titulu jsou už mizivé.

Button nyní vede průběžné pořadí se ziskem 41 bodů, přitom doposud jich bylo možné získat 45. Brit a jeho tým Brawn navíc pokračují v dominantním tažení, když i s Rubensem Barrichellem opanovali závod v Barceloně.

To Massa na katalánském okruhu vybojoval své první tři body sezóny, na Buttona jich ztrácí 38. Brazilec je na tom stejně jako jeho týmový kolega Kimi Räikkönen, který má rovněž tři body.

Massa proto tvrdí, že jeho šance na titul jsou pryč.

"V šampionátu? Ne, nemyslím si." řekl Massa reportérům na otázku, zda by mohl dostihnout Buttona. "Musíme být realisté. Z pěti závodů vyhráli čtyři.

I kdybychom se radikálně zlepšili a byli o tři nebo čtyři desetiny rychlejší než oni, stále budou bodovat. Takže na to zapomeňte."

Massu nicméně těší, jak se stáj z Maranella po výkonnostní stráce od posledního závodu zlepšila, připouští ale, že na Brawn to stále nestačí.

"Ve druhé části kvalifikace jsme byli o dvě desetiny pomalejší, ve třetí části kvůli palivu o čtyři. V závodě to bývá podobné. Dvě desetiny v závodě je docela velký rozdíl. Většinu času nám pomaličku ujížděli. Takový je v tuto chvíli reálný obrázek. Možná jsme stále pár desetin pozadu.

Jak Red Bull, to nevím, protože Vettel byl pořád za mnou, takže nevím, zda jsem ho hodně zdržoval, nebo na tom byl podobně.

Stále se potřebujeme zlepšovat, ale myslím, že když srovnáte vůz, co máme nyní s tím, který jsme měli předtím, je to velký krok vpřed. Je to opravdu, opravdu povzbudivé."

Pilot Ferrari jel v dnešním závodě po posledních zastávkách na čtvrté pozici, ale kvůli nedostatku paliva musel zvolnit a nakonec dojel šestý. Massa ale tvrdí, že problém se týkal tankování, nikoliv výpočtů.

"Nebyl to problém s výpočty. Měli jsme problém s přístrojem. Ale nevím, jestli byl problémem člověk nebo stroj. Musíme analyzovat, co bylo problémem. Bylo to velice frustrující.

Bojujete celý závod a pak se musíte stáhnout. V poslední jízdě už jsem šetřil palivo, ale nestačilo to, takže jsem skutečně musel polevit a nechal Vettela jet. Předjel mě i Fernando a málem i Nick, takže to bylo docela frustrující."