Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Button a Brawn kralují i v monackém knížectví

Button a Brawn kralují i v monackém knížectví

Velká cena Monaka - závod

Brawn nadále dominuje formuli 1, Jenson Button s Rubensem Barrichellem přivezli britskému týmu třetí double letošní sezóny a nutno říct, že to nejsladší. Ferrari dokázalo svou lepšící se formu, Kimi Räikkönen pozvedl vlajku Scuderie na stupně vítězů, Felipe Massa skončil čtvrtý.

Jenson Button po závodě pozdržel slavnostní ceremonii, když namísto na cílové rovince zaparkoval v boxech a musel ke schodům knížecího paláce, které v Monaku tradičně nahrazují stupně vítězů, doběhnout.

Hrozba KERSu ve voze Kimiho Räikkönena nakonec pro Brawn nic neznamenala, spíše naopak. Jenson Button v nájezdu do Sainte Devote vedení udržel, Rubens Barrichello navíc Räikkönena přesprintoval. Ostatní pořadí v bodované osmičce se nezměnilo.

K prvním dramatickým chvilkám se začalo schylovat později. Sebastian Vettel se totiž stále více trápil s drolícími se superměkkými pneumatikami a brzy se za ním poskládal vláček několika soupeřů.

Felipe Massa se pokusil zaútočit, ale neuspěl. Projel šikanu za tunelem rovně a musel Vettela zpátky pustit. Toho okamžitě využil i Rosberg a dostal se před Brazilce.

Vettelovy problémy se stále stupňovaly, v jednom kole náhle poztrácel hned několik míst a zajel do boxů pro tvrdší směs. Krátce po zastávce ale nezvládl průjezd zatáčkou Sainte Devote a havaroval. Traťoví komisaři ale odvedli skvělou práci a přestože stál Vettel v nebezpečném místě, nemusel vyjet safety car.

Za vítěznými brawny a třetím Kimim Räikkönenem tak nakonec dojel do cíle jako čtvrtý Felipe Massa. Ten si ale během závodu musel dávat pozor na zkracování šikany u bazénu, za které byl napomenut od Mezinárodní automobilové federace. Nakonec se ale Ferrari mohlo radovat.

Pátý nakonec dojel po startu z osmého místa Mark Webber, šestý Nico Rosberg, sedmý Fernando Alonso a pro poslední bod Sébastien Bourdais.

Na body nakonec těsně nedosáhl Giancarlo Fisichella z týmu Force India. Na desáté místo dovedl strategii jedné zastávky v boxech Timo Glock, jedenáctý skončil Nick Heidfeld a jako dvanáctý Lewis Hamilton.

Obhájce titulu měl v úvodu závodu kontakt právě s Heidfeldem a při zastávce v boxech si musel nechat vyměnit přední křídlo.

V posledním kole boural v zatáčce Mirabeau Kazuki Nakadžima. Havárie předvedli i jiní, například Heikki Kovalainen nezvládl brzdění do šikany u bazénu. Kvůli kolizi zhasly také naděje Buemiho a Piqueta. Švýcar nedobrzdil do první zatáčky a zezadu Piqueta nabral.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 J.Button  Brawn
1:40:44.282 
2.
 R.Barrichello  Brawn
+ 7.666 
3.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 13.443 
4.
 F.Massa  Ferrari
+ 15.110 
5.
 M.Webber  Red Bull
+ 15.730 
6.
 N.Rosberg  Williams
+ 33.586 
7.
 F.Alonso  Renault
+ 37.839 
8.
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 1:03.142 
9.
 G.Fisichella  Force India
+ 1:05.040 
10.
 T.Glock  Toyota
+ 1 kolo 
11.
 N.Heidfeld  BMW
+ 1 kolo 
12.
 L.Hamilton  McLaren
+ 1 kolo 
13.
 J.Trulli  Toyota
+ 1 kolo 
14.
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo 
15.
 K.Nakadžima  Williams
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým  Kolo
 H.Kovalainen  McLaren
52 
 R.Kubica  BMW
31 
 S.Vettel  Red Bull
16 
 N.Piquet  Renault
11 
 S.Buemi  Toro Rosso
11