Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy chtějí dospět k dohodě, ne založit vlastní seriál

Týmy chtějí dospět k dohodě, ne založit vlastní seriál

Theissen: "Podat podmíněnou přihlášku byl Mosleyho nápad."

Současné týmy Formule 1 se nadále plně snaží nalézt řešení na svůj spor s Mezinárodní automobilovou federací (FIA), přestože její prezident Max Mosley dnes naznačil, že by měly Formuli 1 opustit a založit si vlastní šampionát, pokud s pravidly nesouhlasí.

Zatímco problém s rozpočtovým stropem ve výši 40 milionů liber dosud nebyl vyřešen, devět členů Asociace týmů Formule 1 (FOTA) čeká na odpověď FIA ohledně podmínek, které přiložily ke svým přihláškám do příštího ročníku Mistrovství světa Formule 1.

Týmy chtějí, aby byla do příštího týdne podepsána nová Concordská dohoda, byly opuštěny současné změny pravidel pro sezónu 2010 a přistoupilo se na jejich návrhy. FIA zveřejní konečnou startovní listinu pro příští ročník 12. června.

Ačkoliv týmy od FIA ještě neobdržely žádnou oficiální odpověď, Max Mosley v dnešním rozhovoru pro švýcarský tisk naznačil, že nechce na návrhy FOTA přistoupit a navrhl týmům, aby si v případě nespokojenosti založily vlastní šampionát.

Ředitel oddělení motorsportu u BMW Mario Theissen dnes v Turecku řekl, že by týmy FOTA raději dospěly k nějaké dohodě, než opustily Formuli 1 a zorganizovaly vlastní šampionát.

"Nyní jsme skutečně otevřeni hledání řešení s FIA, abychom se posunuli vpřed. To je vše, co chci v tuto chvíli říct."

Theissen řekl, že členové FOTA neměli v plánu sejít se o tomto víkendu, ale pokud FIA odpoví, učinili by tak. "Byli bychom připraveni okamžitě se sejít."

Ačkoliv po schůzce při minulé velké ceně v Monaku zavládl mezi oběma stranami optimismus, Theissen byl mnohem opatrnější, co se týče šancí na vyřešení situace do příštího týdne.

"Po schůzce v Monaku jsem říkal, že situace je složitá, je kritická a ještě není vyřešená, a to samé platí i dnes."

Theissen také řekl, že byl nápad Maxe Mosleyho přiložit k přihláškám do příšítho ročníku podmínky účasti.

"Když jsme s Maxem (Mosleym) v Monaku jednali, byl to jeho nápad podat podmíněné přihlášky."