Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Massa: "Formule 1 nyní prožívá noční můru."

Massa: "Formule 1 nyní prožívá noční můru."

Ani jezdci nechtějí závodit pod rozpočtovým stropem FIA.

Felipe Massa říká, že Formule 1 nyní prožívá noční můru. Pravidlo o rozpočtovém stropu, které se Mezinárodní automobilová federace (FIA) snaží prosadit, podle jeho názoru sráží Formuli 1 z postavení, které má.

Na jednání mezi jezdci a Asociací týmů formule 1 (FOTA) v paddocku Velké ceny Turecka piloti vyjádřili svou náklonnost k týmům a plně podporují jejich názory na celou kauzu ohledně rozpočtového stropu pro příští sezónu.

Massa varuje, že stejně jako spousta jiných jezdců nemá zájem pokračovat ve Formuli 1, pokud si FIA skutečně prosadí svůj plán zvýhodnit týmy, které svůj rozpočet omezí pod 40 milionů liber.

"My jako jezdci chceme závodit za nejlepší týmy světa a chceme závodit s těmi nejlepšími piloty. Pro tuto chvíli je noční můrou to, co se v tomto boji děje. My chceme jako jezdci vědět, co se děje a vyjádřit svůj názor.

Náš názor je ten, že chceme závodit v té nejlepší kategorii - a tou nejlepší kategorií myslíme tu, která má nejlepší technologie, kategorii, která má nejlepší týmy, nejlepší jezdce - a v kategorii, která je nejlepší kategorií motorsportu.

Pokud uděláme to, co chce pan Mosley, pak nebudeme na vrcholu motorsportu, budeme na jiné úrovni. Z úrovně nejlepších kategorií spadneme hodně dolů.

Proto jsme spolu s týmy, jsme spolu s FOTA. FOTA čítá osm týmů a já doufám, že se mohou dohodnout. Doufám, že dokáží nalézt řešení, protože bychom si rádi uchovali Formuli 1. Ale pokud Formule 1 nebude možná, protože už to nebude Formule 1, pak přestoupíme do jiného šampionátu."

Massa je dalším z jezdců, který se veřejně o Formuli 1 takto vyjádřil. Před ním se v podobném duchu svěřil médiím Fernando Alonso.

"Dám přednost závodění v jakékoliv jiné kategorii před novou Formulí 1. Model podobný GP2 nebo Formuli 3 není zajímavý pro žádného jezdce, sponzora nebo okruh či televizní stanici. V takovém případě to bude kategorie bez jakéhokoliv smyslu. Uvidíme, jaké budou možnosti.

Týmy udělaly maximum. Přihlásily se do šampionátu roku 2010. Ale nemůžete najednou během jednoho roku snížit rozpočet z 500 milionů na 45 milionů. Je to možné ve třech letech a to týmy navrhují. Není pro ně možné udělat víc. Nyní je řada na FIA.

Pokud se automobilky nebudou moci přihlásit do Formule 1 a uspořádají paralelní šampionát, bylo by to to nejzajímavější, protože byste viděli technologie a nejrychlejší vozy světa a, nakonec, to je to, kde chtějí jezdci být."