Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Barrichello převezl oba mclareny a zvítězil ve Valencii

Barrichello převezl oba mclareny a zvítězil ve Valencii

Velká cena Evropy - závod

Rubens Barrichello se konečně dočkal prvního vítězství ve velké ceně v barvách Brawnu, když díky lepší strategii a chybě McLarenu dokázal během zastávek v boxech překonat Heikkiho Kovalainena i vedoucího Lewise Hamiltona. Na třetí místo se navíc před Kovalainena dostal jeho krajan Kimi Räikkönen.

Start stříbrným šípům vyšel na jedničku, Lewis Hamilton se z pole position ujal vedení a záda mu kryl jeho týmový kolega Heikki Kovalainen. Rubens Barrichello si navíc v úvodu musel hlídat Kimiho Räikkönena, který díky KERSu jako raketa předjel Jensona Buttona i Sebastiana Vettela a dostal se na čtvrtou pozici.

Hamilton začal brzy zbytku pole ujíždět, zato Kovalainen měl brzy Barrichella blízko za sebou. Při první zastávce se pak pořadí na druhém a třetím místě změnilo, když Barrichello díky několika rychlým kolům s lehkým vozem překonat Kovalainena.

Druhá zastávka pak byla klíčová pro celý vývoj závodu, McLaren totiž udělal obrovskou chybu. Když Lewis Hamilton přijel do boxů, jeho mechanici neměli připravené pneumatiky a obhájce titulu se tak ve svém stání zdržel více než třináct sekund!

Rubens Barrichello opět zajel několik velmi rychlých kol a pozdější zastávkou se pohodlně dostal do vedení. To už si pak nenechal vzít a přestože Hamilton jeho náskok stahoval, dost blízko už se nedostal.

Při druhé zastávce si pořadí na třetím a čtvrtém místě prohodili oba Finové, když se vcelku nenápadný Kimi Räikkönen dostal před Heikkiho Kovalainena.

Pro páté místo a další čtyři body k dobru si dojel Nico Rosberg. Jeho taktika sice nestačila na vozy s KERSem, jak po včerejší kvalifikaci doufal, ale dostal se aspoň před lídra průběžného pořadí Jensona Buttona a využil problémů Sebastiana Vettela.

Třemi body za šesté místo aspoň trochu potěšil domácí fanoušky Fernando Alonso. V posledních kolech jej sice rychle dotahoval Jenson Button, ale úplný konec závodu mu příliš nevyšel.

Poslední bod za osmé místo vydřel Robert Kubica. Ten po startu z desátého místa vydělal na úkor pilotů Red Bullu. Mark Webber totiž skončil těsně za body devátý a Sebastiana Vettela ze závodu vyřadila porucha motoru.

Touha Force Indie po bodech bude muset počkat, Adrian Sutil si totiž po startu ze dvanácté pozice polepšil pouze o dvě místa a skončil desátý. Giancarlo Fisichella sice vydělal dvakrát tolik, ale na lepší, než dvanácté místo, to nestačilo. Mezi nimi dojel na jedenácté pozici Nick Heidfeld.

Třináctá a čtrnáctá pozice Jarna Trulliho a Tima Glocka rozhodně nenaplňuje očekávání Toyoty, která si před tímto víkendem věřila na vítězství.

Romain Grosjean dotáhl svou premiéru ve formuli 1 na patnácté místo. V úvodu ale musel po kolizi na výměnu předního křídla, během závodu navíc ještě musel krotit divoký smyk.

S kolem ztráty dojeli do cíle Jaime Alguersuari a Luca Badoer. Zatímco od mladičkého Španěla se při jeho druhém startu v kariéře zázraky nečekaly, vystoupení náhradníka Felipeho Massy skončilo zklamáním.

Badoer se navíc do záběrů televizních kamer dostal pouze nelichotivými momenty. To když na výjezdu z boxů nepochopitelně pustil před sebe Romaina Grosjeana, následně navíc přejel bílou čáru na výjezdu z boxů a byl penalizován. V jedné ze zatáček pak nezvládl vůz a udělal hodiny.

Poslední, osmnáctý, dojel Kazuki Nakadžima, kterého potkal defekt pneumatiky.

Závod nedokončili Sebastien Buemi, kterého vyřadil problém s brzdami, a Sebastian Vettel, jemuž v polovině závodu dosloužil motor Renault.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1. 
 R.Barrichello  Brawn
1:35:51.289 
2. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 2.358 
3. 
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 15.994 
4. 
 H.Kovalainen  McLaren
+ 20.032 
5. 
 N.Rosberg  Williams
+ 20.870 
6. 
 F.Alonso  Renault
+ 27.744 
7. 
 J.Button  Brawn
+ 34.913 
8. 
 R.Kubica  BMW
+ 36.667 
9. 
 M.Webber  Red Bull
+ 44.910 
10. 
 A.Sutil  Force India
+ 47.935 
11. 
 N.Heidfeld  BMW
+ 48.822 
12. 
 G.Fisichella  Force India
+ 1:03.614 
13. 
 J.Trulli  Toyota
+ 1:04.527 
14. 
 T.Glock  Toyota
+ 1:26.519 
15. 
 R.Grosjean  Renault
+ 1:31.774 
16. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 1 kolo 
17. 
 L.Badoer  Ferrari
+ 1 kolo 
18. 
 K.Nakadžima  Williams
+ 3 kola 

Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým  V kole
 S.Buemi  Toro Rosso
42 
 S.Vettel  Red Bull
24