Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Je odchod Toyoty předzvěstí nové éry F1?

Je odchod Toyoty předzvěstí nové éry F1?

Parr: "Příští dekáda bude dost možná připomínat 90. léta."

Bývalý vysoce postavený zaměstnanec týmu Toyota se tvrdě opřel do Johna Howetta, dnes již bývalého šéfa týmu Toyota, která minulý týden oznámila stažení z F1 s okamžitou platností.

"Japonci věřili špatným lidem," řekl bývalý šéf vývoje Norbert Kreyer, který byl z japonského týmu vyhozen na konci roku 2004.

"Proč dali práci byrokratovi, který o závodění neví vůbec nic?" naráží na Howetta, který před příchodem do továrny Toyoty pracoval v marketingu Toyota/Lexus.

Další bývalý člen týmu, Richard Cregan, který opustil místo manažéra týmu, aby dohlížel na stavbu okruhu v Abu Zabí, taktéž z neúspěchu působení Toyoty obviňuje "jisté jednotlivce".

"Je tu dobře prověřený vzorec, jak jednat v motorsportu na takto vysoké úrovni," řekl Guardianu. "Pokud ho ignorujete, děláte tak na vlastní nebezpečí."

"Nepoznali včas, že směr, kterým se tým vydává, jednoduše není správný. Ale bylo to dost jasné všem, kteří věděli, o čem tenhle byznys je," dodal.

Bývalý světový šampion Niki Lauda a výkonný ředitel Williamsu Adam Parr nemají obavy, že by odchod Hondy, BMW a Toyoty a váhání Renaultu měly být signálem, že tomuto sportu zvoní hrana.

"Formule 1 je momentálně jako sauna, kde je vypocen všechen nepotřebný balast pryč, a pak začne nový start," napsal Niki Lauda ve sloupku Sport Bildu.

"Jsem přesvědčen, že mnohem efektivnější filozofie Mercedesu bude přijata dalšími výrobci a možná dokonce uvidíme v následujících letech vstupovat nové."

Výkonný ředitel Williamsu Adam Parr souhlasí, že nastává nová epocha ve formuli 1. "Dost možná je tohle konec dekády dominance továrních týmů a to, co přijde, bude v mnohém připomínat 90. léta," řekl agentuře Reuters.