Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Silverstone má dostat nejen nový profil, ale i ducha

Silverstone má dostat nejen nový profil, ale i ducha

Architekti mu chtějí vrátit pověst velice rychlého okruhu.

Přestavba okruhu v Silverstone by měla Velké ceně Velké Británie vrátit kouzlo z dávných let, kdy byla trať známá jako jedna z vůbec nejrychlejších.

V příštím roce se Silverstone zhostí pořádání dvou velice významných motoristických událostí, když se zde kromě velké ceny Formule 1 pojede také závod MotoGP.

Právě proto nyní tým architektů pracuje na změně profilu okruhu, který bude obohacen o novou vnitřní sekci. Zároveň prochází postupnou renovací také celé zázemí okruhu. A architekti věří, že tyto změny přinesou na tradiční závodní trať čerstvý vítr.

"Pro okruh to bude zcela nový život a možná se z něj opět stane to, čím Silverstone býval, opravdu, opravdu rychlým okruhem," řekl John Rhodes, jeden z hlavních představitelů architektonické společnosti Populous, která má přestavbu Silverstonu na starosti.

"Rádi bychom sem přidali rozmanitější reliéf a tak, to je ale velice složité, protože musíte vycházet z polohy, jádrem je bývalé letiště.

Myslím, že máme správné řešení a pokud se skutečně dokážeme vrátit ke kořenům Silverstonu, tedy k velice, velice rychlé trati, bude to skvělé.

Jsou úpravy, které je potřeba provést kvůli požadavkům FIM (Mezinárodní motocyklové federace - pozn. redakce), takže sem tam dojde k lehkým změnám, třeba v zatáčce Club.

V některých místech posouváme bariéry dál, ale na jiných místech zase posouváme diváky blíž, takže je to velice vzrušující.

Zážitek diváků bude rozhodně o dost lepší, a to i v bližší budoucnosti. Samozřejmě máme možnost přemístit některé tribuny, které už stojí nějakou dobu, a skutečně to tu trochu promíchat. Není to o tom vytvořit něco nového, ale osvěžit to, o čem to tady je."

Rhodes však podotkl, že Silverstone musí myslet také na finanční prostředky a nemůže si dovolit třeba to, co bylo vybudováno například v Abú Zabí. I tak si ale myslí, že zdejší okruh může být po stránce zázemí jedním z nejlepších.

"Je šílené pomyslet na to, že by se do Silverstonu investovalo tolik, co v Abú Zabí. Bylo by skvělé, kdyby tomu tak bylo, ale to jsme tu nikdy neměli a nikdy jsme nepředpokládali, že by to tak mohlo být."

Zatím není jasné, jestli se letošní velká cena Formule 1 pojede na nové verzi okruhu, označované Arena circuit. Podle Rhodese je zatím příliš brzy na to, aby bylo možné toto předpovědět.

"Abych pravdu řekl, nevím. Překvapilo by mě, kdyby se tak stalo. Je to okruh pro MotoGP, podle naší vize bude dokončen v březnu a my to musíme říct teď, to je klíčové. Procesy nyní běží rychle."