Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Okénko do historie - James Hunt

Okénko do historie - James Hunt

Aneb co se také může stát při testech F1.

Začal nám měsíc nabitý předsezónními testy vozů formule 1. Testy znamenají pro piloty i týmy jakousi generálku, nejde o příliš zábavnou činnost, nicméně důležitou pro úspěch. Pro takového Jamese Hunta však může testování znamenat například ráno po divoké noci.

V půli sezóny 1977 horko těžko Hunt a se svým týmem McLaren obhajoval mistrovský titul po mnoha technických výpadcích. Tým tedy začal na svém voze tvrdě pracovat a to s sebou neslo i řadu testů naplánovaných mezi velkými cenami. Z toho nebyl Hunt upřímně příliš nadšený.

Na jeden takový test na okruh Paul Ricarda letěl se svým přítelem Nikim Laudou. Oba si večer před odletem vyrazili ven, Lauda však nebyl schopen s pařmenem Huntem držet krok a dbaje na testy v následujícím dni odešel domu poměrně brzy. "Byla to pekelná noc," vzpomíná Lauda. "Strašně jsme pili a kouřili, já mu ale nestačil a domu jsem odešel o hodně dříve než on."

Ráno Lauda seděje v letadle netrpělivě vyhlížel příjezd Hunta. Náhle zaskřípaly brzdy taxíku, který dopravil Hunta až na ranvej. Ten vyskočil z vozu s přenosným stereem v ruce, následován krásnou očividně však vyčerpanou rakouskou dívkou, oblečenou v bílých šatech s nápadnými šmouhami od trávy. Britský šampion se se svým doprovodem rozloučil, dopotácel se do letadla a okamžitě usnul. Prospal celou cestu na okruh.

V úvodu zajel Lauda na svém Ferrari pár velmi dobrých kol, pak ale zaznamenal poruchu a musel se spokojit se sledováním Huntovy jízdy z boxové zídky. Po pár kolech se na okruhu rozeznělo výstražné znamení signalizující vůz mimo trať. Lauda se obával nejhoršího: "Do p***le! James je pořád na dranc a musel to někam nabořit."

Naskočil se šéfem McLarenu Teddy Mayerem do sanitky a paramedici spěchali na místo nehody. Jakmile dorazili k nehybnému McLarenu, povšimnul si Lauda, že na voze nejsou patrné známky významného poškození - nemohlo to být tak vážné. Stál vedle Mayera a oba zírali do kokpitu. Viděli Hunta svaleného ve své závodní sedačce. Mayerovi bylo okamžitě jasné, co se stalo, a nařídil svému pilotovi vrátit se na hotel a vyspat se ze svého stavu. Laudovi konečně docvaklo: "Ten pitomec odstavil vůz a usnul!"

Citace z knihy James Hunt - The Biography od Geralda Donaldsona.