Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Nové týmy mohou vynechat první tři závody

Nové týmy mohou vynechat první tři závody

Umožňuje to klauzule v Concordské dohodě.

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone opět vyjádřil pochybnosti nad tím, že se týmy US F1 a Campos Meta 1 objeví na startovním roštu úvodního závodu, Velké ceny Bahrajnu. Naznačil, že oba týmy vynechají první tři závody sezóny.

Ecclestone prozradil, že kauzule v Concordské dohodě (smlouva mezi majiteli komerčních práv, Mezinárodní automobilovou federací a týmy formule 1) umožňuje týmům během sezóny vynechat tři závody, aniž by jim hrozil jakýkoli postih. Přestože většina stájí této možnosti, vzhledem ke sponzorským smlouvám, nejspíše nevyužije, mohlo by jít o vítanou příležitost pro týmy Campos a US F1, které by tak dostaly více času na řešení svých problémů.

"Myslím, že neuvidíme Campos a nemyslím, že uvidíme Američany, požádají o vynechání třech závodů," řekl Ecclestone Daily Expressu. "Concordská dohoda dovoluje týmům vynechat tři závody."

Oba týmy několikrát ujišťovaly, že na úvodní závod sezóny budou připraveny, nicméně Adrian Campos potvrdil, že hledá pro svůj tým investory, kteří by mu pomohli se splácením jejich šasi vyrobené italskou Dallarou - údajně jde o dluh ve výši 4 milionů euro a poslední spekulace mluví o tom, že Dallara dala Camposu termín do příští středy (tj. 17. února).

US F1 se mezitím chystá na závěrečné crash-testy a šasi má být ve velmi pokročilé fázi vývoje.

Nicméně stále je v pozadí třetí hráč, srbský Stefan GP, který pravzal balík bývalé Toyoty a usiluje o místo na startovním roštu. Ecclestone znovu vyjádřil svou podporu tomuto týmu a řekl, že Stefan GP si zajistil financování pro své aktivity.

"Mají peníze od srbské vlády, mluvil jsem s premiérem," řekl Ecclestone.