Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

US F1 pokutován a kompletně diskvalifikován

US F1 pokutován a kompletně diskvalifikován

FIA potrestala americký tým za porušení podmínek smlouvy.

Světová rada motoristického sportu dnes rozhodla o kauze týmu US F1 a potrestala americký tým finanční pokutou a zákazem účasti v jakékoliv sérii pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace FIA.

Americký projekt měl být jedním ze čtyř nových týmů na startu letošní sezóny, jenže US F1 nedokázal dát dohromady dostatek finančních prostředků a proto nestihl postavit své vozy včas do úvodního podniku, Velké ceny Bahrajnu. Svou činnost navíc pár týdnů před začátkem sezóny rovnou ukončil.

US F1 žádal FIA o možnost nastoupit až v průběhu sezóny od páté velké ceny, jenže tuto žádost FIA zamítla a nadále trvala na podmínkách přihlášky, mezi které mimo jiné patřil i start ve Velké ceně Bahrajnu.

FIA následně začala zvažovat právní kroky proti týmu, který se bránil tím, že jej k ukončení činnosti dovedly okolnosti, označované jako "force majeure". Konkrétně šlo o průtahy při zveřejnění detailů nové Concordské dohody a pravidel o rozpočtových stropech pro letošní sezónu. Právě tyto záležitosti byly jedněmi z klíčových při rozhodování týmu o vstupu do Formule 1.

Dalšími argumenty, které US F1 na dnešním slyšení Světové rady motorsportu v Paříži předložili, byl negativní vliv této nejistoty na zájem možných sponzorů.

Jenže Světová rada motorsportu dala nakonec za pravdu FIA a rozhodla proti US F1. Výsledkem je pokuta 309 000 eur, tedy částka rovnající se poplatku za vstup do Formule 1, plus výlohy na disciplinární řízení. A co víc, tým US F1 dostal definitivní zákaz účasti v jakékoliv sérii pod hlavičkou FIA.

Už dříve v tomto roce bylo vybavení a zbývající majetek týmu US F1 rozprodány v aukci.