Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Todt zůstane prezidentem FIA pouze jedno funkční období

Todt zůstane prezidentem FIA pouze jedno funkční období

Šetření chce dosáhnout pravidly - např. jeden aerobalík na sezónu.

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt prozradil, že zůstane na svém prezidentském postu pouze jedno funkční období. Během té doby chce nadále pokračovat ve snižování nákladů ve formuli 1.

V rozhovoru s italskou La Gazzetta dello Sport potvrdil slova Bernieho Ecclestona, že týmy formule 1 mají možnost vynechat během sezóny celkem tři velké ceny, aniž by jim hrozil jakýkoli postih. Záležitost se zmiňuje zejména ve spojitosti s týmy US F1 a Campos, kteří mají údajně potíže finančního rázu a odklad svého debutu by přivítaly. V předešlých letech by týmům za vynechání závodu hrozily vysoké pokuty, v horším případě i vyloučení ze šampionátu.

"Na minulém zasedání Světové rady motorsportu byla schválena možnost vynechání tří závodů šampionátu, i kdyby neměly být po sobě," řekl Todt.

Ecclestone se tvrdě bije za tým Stefan GP, aby se stal prvním v pořadí náhradníků, pokud by některý z potvrzených týmů zkolaboval. Todt však ujasnil: "Pokud některý z týmů opustí šampionát, vstup nové stáje není automatický. Rozhodnutí je vždy na FIA, ta rozhodne, zda je někdo vhodný či není."

Todt také prozradil, že odejde z funkce prezidenta FIA hned po skončení prvního funkčního období a nehodlá tak napodobovat svého předchůdce Maxe Mosleyho, který na tomto postu strávil 16 let. Do té doby chce nadále pokračovat ve snižování nákladů - toho chce však dosáhnout změnami pravidel, nikoli rozpočtovými stropy, které by podle něj mohly formuli 1 dostat mimo Evropu.

"Jsem proti rozpočtovým stropům, protože například v takové Číně dokáží udělat se stejnými prostředky mnohem více než v ostatních částech světa," řekl. "Šetření musí být dosahováno skrze pravidla, jako například jeden aerodynamický balík na celý rok. Způsobí to v Monaku problémy s přilnavostí? Tím lépe, alespoň uvidíme schopnosti jezdců. Budoucnost patří novým technologiím - není přijatelné zavrhnout KERS, jenom protože je drahý, týmy musí najít způsob, jak ho učinit cenově dostupným."

Dodal, že pracuje na tom, aby byla z pravidel odstraněna zadní vrátka, která umožnila Flaviu Briatoremu u soudu zvrátit rozhodnutí o jeho doživotním zákazu činnosti.