Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Elektrická budoucnost F1 je nonsens

Elektrická budoucnost F1 je nonsens

Prezident FIA chce udržet dvě odlišné série

Vztahy mezi vedením formule 1 a formule E jsou dlouhodobě napjaté. Formule E označuje sama sebe za budoucnost motorsportu s tím, že formule 1 může zaniknout nebo existovat dále odtržena od své doby, jako například koňské dostihy. Vedení F1 se jednou nechalo slyšet, že když bude třeba, může v příštím desetiletí i ona přejít na čistě elektrický pohon. Vedení formule E zase na to reagovalo odhalením skutečnosti, že u FIA má garantovanou exkluzívnost na elektrické monoposty až do roku 2039. Prezident FIA Jean Todt se snaží požár trošku udusit a navíc zmiňuje, že elektromotory ještě nějakou dobu budou patřit pouze do specifických sérií.

"Je pravdou, že promotér formule E má na určitý počet let exkluzivní dohodu na (elektrické) monoposty, ale plně elektrická budoucnost F1, to je beztak nonsens," řekl Todt. "To se nestane. Prostě se to nedá.

Jsou to dvě naprosto odlišné série. Formule E není rychlostně na úrovni F1. Ta je již dobře zavedenou sérií, zatímco formule E je v plenkách. Dítě FIA, které se má hodně co učit. Zároveň je ale třeba říci, že rychle roste. Před čtyřmi lety jsme (pro každého jezdce) potřebovali dva vozy závodící 45 minut. Na konci tohoto roku budeme mít vůz, který pojede celý závod. To je ukázka toho, jak motorsport může být laboratoří, ne pouze představením. Ale srovnávat tyto dvě série je pouze ztrátou času."