Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Force India chce letos dosáhnout na páté místo mezi týmy

Force India chce letos dosáhnout na páté místo mezi týmy

Počítá, že bude za "elitní čtyřkou" bojovat o střed pole.

Force India už při testech v Jerezu prohlásila, že by letos ráda pravidelně bojovala o bodovaná umístění a sem tam i o stupně vítězů. Co se šampionátu týče, je podle ní reálné skončit na páté pozici.

Tým má za sebou poměrně úspěšnou sezonu. Její začátek sice nebyl až tak dobrý, co se výsledků týče, ve druhé polovině se mu ale zásluhou Giancarla Fisichelly podařilo poprvé vyhrát kvalifikaci a v závodě obsadit druhou pozici, jen těsně za vítězným Kimim Räikkönenem. Adrian Sutil pak v Monze přidal druhé místo v kvalifikaci a na Interlagosu třetí.

V Poháru konstruktérů to ale stačilo pouze na devátou příčku. To by tým letos rád změnil. V předsezonních testech se letošní vůz VJM03 zatím ukazuje v dobrém světle a Adrian Sutil potvrdil, že očekává silný start sezony.

Tým vidí za reálnou metu páté místo v Poháru konstruktérů. Obecně se má za to, že "elitní čtyřku" budou tvořit týmy Ferrari, McLaren, Red Bull a Mercedes, za nimi se potom o střed pole poperou Sauber, Williams, Renault, Toro Rosso a právě Force India.

"Pokud bychom v šampionátu byli pátí nebo šestí, kolem středu, byla by to úspěšná sezona," řekl prezident Force Indie Otmar Szafnauer.

"Loni jsme skončili na devátém místě, pokud se dokážeme posunout o další tři nebo čtyři pozice, půjdeme správným směrem.

Budeme se snažit navázat na to, jak jsme zakončili loňskou sezonu, takže bychom na startu té letošní měli být mnohem silnější, než na začátku té minulé. S tím by se měla dostavit pravidelná bodovaná umístění a občas i pódium."

Loňský vůz byl velmi silný na tratích, kde se jezdí s nízkým přítlakem, zatímco na techničtějších okruzích už to tak slavné nebylo. Tým si ale od letošního monopostu slibuje, že své slabé místo posílí a přitom bude nadále dobrý na rychlých tratích.

"Přes zimu jsme se snažili posílit oblasti, ve kterých jsme v loňském roce ztráceli, aniž bychom přišli o oblasti, ve kterých jsme byli velmi dobří," řekl Szafnauer. "Dokážeme to zopakovat? To z velké části záleží na tom, co udělá naše konkurence.

Nicméně, my jsme se zaměřili na to, abychom neztratili aerodynamickou efektivitu, kterou jsme měli, takže je dost dobře možné, že na těchto okruzích budeme silní."