Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Ani v Kanadě nikdo nezastavil Michaela Schumachera!

Ani v Kanadě nikdo nezastavil Michaela Schumachera!

Williams a Toyota diskvalifikovány!

Poznámka: Týmy Williams a Toyota byly diskvalifikovány. Čtěte více zde.

Původní reportáž:

Šikovným načasováním strategie dvou zastávek v boxech si Michael Schumacher dojel pro své sedmé letošní vítězství! Na stupně vítězů jej doprovodili Ralf Schumacher a Rubens Barrichello, který se v závodě dopustil chyby, jež jej možná stála druhé místo.

Na startu samotného závodu nastala mela, Christian Klien roztočil Davida Coultharda a na incident doplatil i Mark Webber. Jarno Trulli zastavil po několika metrech a mela v prvním esíčku způsobila problémy i Takumu Satovi, který startoval z boxů společně s Brunim, a Massovi se sauberem.

Ralf Schumacher odstartoval dobře, následován Jensonem Buttonem, Fernandem Alonsem a Montoyou, který na startu svedl souboj s Michaelem Schumacherem a ten zase s Räikkönenem. Posledně jmenovaného po sedmi kolech předjel Rubens Barrichello, který se posunul na šesté místo za svého stájového kolegu.

Po devíti kolech musel pro technické problémy odstoupit Mark Webber na jaguaru, na konci jedenáctého kola zajel do boxů David Coulthard, o kolo později Räikkönen. Na konci třináctého kola Button s Montoyou, který se tam lehce zdržel. Týmový kolega Ralf Schumacher jej následoval o dvě kola později, M. Schumacher mezi tím zajel nejrychlejší kolo. Alonso zajel poprvé do boxů na konci šestnáctého kola. M. Schumacher zajel další nejrychlejší kolo na konci osmnáctého okruhu, kdy Barrichello zajel do boxů a Räikkönen dostal penalizaci za přejetí bílé čáry na výjezdu z boxů.

První zastávky v boxech dostaly M. Schumachera na třetí místo, Barrichella na páté za Montoyu, první byl stále R. Schumacher před druhým Buttonem. Šestý jel Fernando Alonso, který se zdržel v boxech přes 18 vteřin. Nick Heidfeld při snaze vyjet ze svého slotu ještě před skončením tankování kvůli chybě lolipop mana srazil jednoho ze svých mechaniků, Christian Klien pak zajel do boxů pravděpodobně v době, kdy neměl.

Juan Pablo Montoya se ve 28. kole dotáhl na M. Schumachera, ale při veškeré snaze jej nedokázal předjet, na konci třicátého kola navíc zajel ke druhé zastávce v boxech společně s Räikkönenem na mclarenu, který si udržel sedmé místo. O kolo později zajel do boxů Jesnon Button ze druhého místa, vrátil se za Alonsem na pátém místě. Gianmaria Bruni ve stejnou dobu dostal penalizaci za překročení maximální povolené rychlosti v boxech, ale ten chvíli na to ze závodu odstoupil.

Na konci 32. kola zajeli do boxů David Coulthard a Ralf Schumacher, jemuž se zastávka povedla. Vrátil se před Alonsem na třetím místě. Vozům ferrari se ke druhé zastávce dlouho nechtělo, mezitím spolu sváděli boj, který byl zajímavý pro všechny jen ne režiséra přenosu. Takuma Sato pak při pokusu o předjetí Panise dostal hodiny, div že nesmetl Tima Glocka a Christian Klien udělal ze svého jaguaru plečku. Chvíli na to skončil Fernando Alonso a Barrichello zastavil podruhé a naposled u svých mechaniků, přičemž po výjezdu z boxů svedl souboj s Montoyou, kterého ale čekala ještě třetí zastávka.

V boxech zastavil i Kimi Räikkönen, na konci 46. kola i Michael Schumacher a o kolo později i Ralf z prvního místa. Barrichello v té době absolvoval výlet mimo trať a Michael Schumacher se s přehledem dostal do vedení závodu, protože Ralf z boxů vyjel s dostatečným odstupem až za ním! Button ke své třetí zastávce zajel společně s Montoyou a Takuma Sato ze závodu odstoupil po explozi motoru!

Ralf Schumacher na druhém místě ztrácel na staršího bratra šest vteřin, třetí Barrichello na Ralfa dalších šest, čtvrtý jel Button deset vteřin za Barrichellem a dvě vteřiny před Montoyou. Na bodovaných místech kroužili ještě Räikkönen, Fisichella a da Matta. Fin se pak posunul za Fisichellu po své páté zastávce v boxech na konci šedesátého kola.

V závěru závodu se ještě Montoya pokusil dotáhnout na čtvrtého Jensona Buttona, což se mu také podařilo, ale u toho zůstalo. Pět kol před cílem z trati vyletěl Felipa Massa a těžce narazil do bariéry z pneumatik. Chvíli na to svůj nepovedený závod ozdobil Christian Klien kolizí s Timem Glockem. Nic z toho však Michaela Schumachera nezastavilo v cestě za kanadským triumfem. Rubens Barrichello pak dvě kola před koncem zajel ještě nejrychlejší kolo závodu.

Pro body si ještě dojeli Button, Montoya, Fisichella, Räikkönen a da Matta.

Výsledky závodu:
NC - neklasifikován
DQ - diskvalifikován

p.
Jezdec Tým    Čas/Kolo
1.
 M.Schumacher  Ferrari
B
1h28:24.803
2.
 R.Barrichello  Ferrari
B
+ 5.108
3.
 J.Button  BAR
M
+ 20.409
4.
 G.Fisichella  Sauber
B
+ 1 kolo
5.
 K.Räikkönen  McLaren
M
+ 1 kolo
6.
 D.Coulthard  McLaren
M
+ 1 kolo
7.
 T.Glock  Jordan
B
+ 2 kola
8.
 N.Heidfeld  Jordan
B
+ 2 kola
9.
 C.Klien  Jaguar
M
+ 3 kola
10.
 Z.Baumgartner  Minardi
B
+ 4 kola
NC
 F.Massa  Sauber
B
63. kolo
NC
 T.Sato  BAR
M
49. kolo
NC
 F.Alonso  Renault
M
45. kolo
NC
 G.Bruni  Minardi
B
31. kolo
NC
 M.Webber  Jaguar
M
7. kolo
NC
 J.Trulli  Renault
M
1. kolo
DQ
 R.Schumacher  Williams
M
+ 1.062
DQ
 J.P.Montoya  Williams
M
+ 21.200
DQ
 C.da Matta  Toyota
M
+ 1 kolo
DQ
 O.Panis  Toyota
M
+ 1 kolo